22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ITM, în control la unităţile de producere şi distribuţie a energiei electrice
ITM, în control la unităţile de producere şi distribuţie a energiei electrice

În conformitate cu Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii în anul 2016 se derulează acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere şi distribuţie energie electrică.
Activităţile din sectorul energetic, datorită complexităţii şi riscurilor specifice, sunt, la nivel european, activităţi în care afecţiunile suferite de lucrători ca urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale economiei naţionale, de cele mai multe ori accidentele finalizându-se cu pierderea vieţii lucrătorilor.
Din statistica la nivel naţional privind accidentele de muncă pentru perioada 2008-2014, se observă o creştere a numărului de evenimente aferente acestui sector de activitate, de la 114 accidente de muncă înregistrate în anul 2007 la 166 de accidente de muncă înregistrate în anul 2014.
Acest lucru a constituit factorul determinant în luarea deciziei de a declanşa acţiunea de monitorizare şi verificare a modului în care unităţile de profil respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.
Prima etapă a acestei acţiuni a constat în informarea partenerilor sociali din judeţ cu activitate în domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice privind modul de derulare a acţiunii şi tematica abordată, etapă care s-a desfăşurat în perioada aprilie – mai 2016. La acţiune au participat reprezentanţi ai conducerilor societăţilor, reprezentanţi ai lucrătorilor, lucrători desemnaţi şi membri ai serviciilor interne de prevenire şi protecţie ai principalilor angajatori cu activitate în domeniu din judeţ.
Conform metodologiei, în perioada iulie – noiembrie 2016 se vor desfăşura acţiuni de control la angajatori privind modul de implementare a prevederilor legale care au făcut obiectul acţiunii. Principalele aspecte care vor fi avute în vedere de către inspectorii de muncă în timpul controalelor sunt respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru lucrările de mentenanţă în unităţile de producţie a energiei electrice, modul de efectuare a lucrărilor la înălţime la liniile electrice aeriene, lucrări în staţii electrice, posturi de transformare, puncte de alimentare etc.


Articole înrudite