La începutul lunii septembrie au fost intensificate acţiunile de control în vederea diminuării muncii nedeclarate în domeniul alimentaţiei publice (baruri şi restaurante). În timpul controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, munca de noapte şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.
Cu ocazia verificărilor s-au constatat deficienţe referitoare la: neîncheierea în formă scrisă a unor contracte individuale de muncă, modul de completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor, necorelarea evidenţei primare a muncii cu datele înscrise în statele de plată, prestarea muncii suplimentare de către angajaţii ce au încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial, activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal fără a fi compensată conform prevederilor legale în vigoare etc.
În cadrul campaniei au fost verificaţi 33 angajatori la care prestau activitate 296 de angajaţi. Dintre aceştia, 5 au fost sancţionaţi contravenţional pentru că practicau munca fără forme legale, depistându-se 8 persoane fără contract individual de muncă. S-au aplicat 14 sancţiuni în valoare de 81.500 mii lei pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, fiind dispuse 37 de măsuri de intrare în legalitate.
La acţiunile organizate, atât ziua cât şi noaptea, inclusiv în zilele de sâmbătă, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Acţiunile de control în acest domeniu, precum şi în altele, vor continua cu o frecvenţă crescută, a anunţat inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.