17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Irimescu: Trebuie să oferim tinerilor perspectiva unui trai decent în mediul rural, altfel vor migra la oraşe
Irimescu: Trebuie să oferim tinerilor perspectiva unui trai decent în mediul rural, altfel vor migra la oraşe

Rolul important al Ministerului Agriculturii este de a oferi opţiuni viabile tinerilor pentru a rămâne în mediul rural, pentru că nu cred că ne putem imagina ca într-o ţară toată lumea să locuiască la oraş, iar mediul rural să fie pustiu, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administraţiei Publice Locale.
"Acesta este scopul nostru: să reducem decalajul dintre nivelul de trai din mediul rural şi cel urban. Aşa că va trebui să continuăm să construim şi săli de sport la ţară şi piscine, de ce nu? Trebuie să oferim tinerilor perspectiva unui trai decent în mediul rural, altfel, în mod cert, toţi tinerii vor migra la oraşe sau îşi vor căuta un loc de muncă mai bun în alte state europene. Nici nu putem imagina ca într-o ţară toată lumea să locuiască la oraş, iar mediul rural să fie pustiu. Rolul important al MADR este de a oferi opţiuni viabile tinerilor pentru a rămâne în mediul rural. În statele vest europene, cel puţin în Franţa şi Germania, nici nu se pune problema menţinerii tinerilor în mediul rural; în condiţiile în care li se oferă şansa unui trai decent, foarte mulţi rămân în mediul rural şi în agricultură", a susţinut şeful MADR.
Acesta a precizat că hrana pe masa consumatorului este adusă de agricultor şi industria de profil, iar în România contribuţia acestor sectoare se menţine la 5-6%, dublu faţă de ţările din vest.
"Sunt sectoare agroalimentare în ţările dezvoltate din ce în ce mai puţin prezente în PIB, în vestul Europei ajung undeva la 1 — 2, maximum 3 procente, dar în România se menţine undeva la 5 — 6 procente. În acest context, chiar trebuie remarcat că populaţia fără hrană nu poate trăi şi de aceea este esenţial să producem de calitate şi la preţuri accesibile", a menţionat Irimescu.
În opinia acestuia, unul dintre obiectivele esenţiale pentru dezvoltarea mediului rural vizează accelerarea tranziţiei structurale, respectiv transformarea exploataţiilor în ferme viabile economic.
"Avem peste 3 milioane de exploataţii, iar din cei aproape un milion de beneficiari de plăţi directe sunt eligibili doar dacă au un hectar, deci de la un milion până la 3 milioane şi ceva sunt proprietarii care au sub un hectar. Deci, nu se poate vorbi despre o exploataţie viabilă economic. Sincer, nici la un hectar, decât dacă este pe legumicultură sau cu produse cu valoarea adăugată foarte înaltă. Nu putem vorbi de o exploataţie viabilă economic la un hectar de cereale. Este esenţial să avem în vedere ce se întâmplă şi în vestul Europei, pentru că numărul fermelor s-a redus enorm în UE. Din cele 14 milioane de ferme din UE, jumătate, adică 7 milioane, sunt în România şi Polonia. Acesta este fenomenul natural de reducere a numărului fermierilor şi de comasare a fermelor către cele viabile economic.(...) Tendinţa este către coagularea fermelor astfel încât să le permită fermierilor un trai decent şi să asigure hrana necesară pentru populaţie", a precizat ministrul Agriculturii.


Articole înrudite