Industria cidrului din România derulează afaceri de 35 de milioane de euro şi ar putea creşte de peste trei ori în următorii 2-3 ani prin reglementări corecte şi adaptate unei pieţe competitive, a declarat recent ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu. Acesta a discutat cu reprezentanţii Alianţei pentru Cidru despre necesitatea armonizării interne a normelor de reglementare a producţiei locale de băuturi alcoolice fermentate din cidru dar şi cu normele şi practica larg răspândită la nivel european, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.
"Concretizarea discuţiilor se va reflecta în susţinerea dezvoltării industriei cidrului, menţinerea în ţară a întregului lanţ de producţie a acestui produs, impulsionarea agricultorilor pentru reîntinerirea livezilor de pomi fructiferi şi repopularea mediului rural. Un sector care însumează astăzi în România o cifră de afaceri de 35 milioane euro, prin reglementări corecte şi adaptate unei pieţe competitive, poate creşte de peste 3 ori în următorii 2-3 ani, cu impact semnificativ asupra multiplicării locurilor de muncă pe tot lanţul de producţie (de la livadă la unitatea de comercializare)", a declarat Alexandru Petrescu.
Totodată, discuţiile s-au concentrat pe armonizarea reglementărilor vamale cu cele din domeniul agriculturii referitoare la producerea de băuturi alcoolice fermentate din fructe, astfel încât producătorilor români de cidru să li se asigure o competiţie egală cu produsele importate de pe piaţa unică, conform comunicatului.
În ceea ce priveşte integrarea coerentă a prevederilor normative reglementate de instituţiile implicate, aceasta va permite evoluţia activităţii din industria cidrului prin materializarea investiţiilor directe, crearea de locuri de muncă, suplimentarea colectării de taxe şi impozite la bugetul de stat, dezvoltarea zonelor cu tradiţie în pomicultură, dezvoltarea industriilor conexe şi a zonei de cercetare-dezvoltare în domeniu, conform sursei citate.
În cadrul întâlnirii s-a convenit ca aceste discuţii să continue într-un cadru lărgit, din care vor face parte reprezentanţi ai comunităţii de business, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Finanţelor Publice dar şi ai altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu, pentru a identifica cele mai bune soluţii de armonizare a reglementărilor legislative referitoare la producerea băuturilor alcoolice fermentate din fructe, se mai arată în comunicat.