21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Importurile de cartofi provoacă pierderi semnificative fermierilor români
Importurile de cartofi provoacă pierderi semnificative fermierilor români
Importurile de cartofi la preţuri de dumping, lipsa subvenţiilor, dar şi a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoacă pierderi semnificative fermierilor români, dar şi o scădere a interesului pentru această cultură, prin reducerea suprafeţelor cultivate cu cartofi în 2012.
"În toamna anului 2011 şi în iarna acestui an au intrat în România cantităţi mari de cartofi pentru consum, cu şi fără documente, dar şi de dimensiuni foarte mari, care sunt interzişi pentru consum în stare proaspătă în statele respective, exercitând astfel o concurenţă neloială faţă de producătorii interni. Acest fenomen a dus la scăderea dramatică a preţului cartofului pentru consum la fermierii români şi chiar la imposibilitatea valorificării acestui produs", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România (FNCR), Ioan Benea.
În opinia acestuia, diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie să depăşească dimensiunea de opt centimetri, deşi din import sunt aduşi cu precădere doar cartofi de dimensiuni mult mai mari.
În pofida numeroaselor voci care afirmă că produsele româneşti nu sunt de foarte bună calitate, Benea contraatacă aducând argumente în favoarea calităţii cartofilor autohtoni: "Nu este adevărat că nu avem marfă de calitate, dimpotrivă produsele româneşti sunt de foarte bună calitate pentru că nu au încărcătura de reziduuri chimice precum produsele din import, din simplul motiv că nu avem posibilităţile financiare la nivelul fermierilor din Vest, nivelul de chimizare fiind foarte scăzut".
"În primăvara acestui an cartoful de consum produs în România se vinde cu preţuri foarte scăzute de 0,35 - 0,40 lei/kg TVA inclus, direct de la fermieri, dar şi aşa foarte mulţi agricultori au rămas cu cartofii în stoc. Din cauza indiferenţei cu care este tratată această cultură de către factorii de decizie din România vom ajunge să cumpărăm cartoful cu un euro/kg, aşa cum este preţul de vânzare în supermarketurile din Austria, Germania, Olanda sau Italia", a explicat Ioan Benea.
În privinţa consumului, România se află pe primele locuri în Europa, cu o medie anuală de peste 92 kilograme (kg) pe locuitor. În 2011 românii au consumat 98,2 kilograme, în creştere faţă de 2010 când consumul era de 93,1 kg. Polonia deţine supremaţia cu un consum de 115,8 kg în 2011, Portugalia are 91,5 kg, Germania - 64,4 kg, Franţa - 45,9 kg, Italia - 44,1 kg.

Articole înrudite