26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Faur (APIA): S-au virat deja 1,74 miliarde de euro din plăţile directe pentru 2015
Faur (APIA): S-au virat deja 1,74 miliarde de euro din plăţile directe pentru 2015

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a decontat, până în prezent, plăţi directe către fermieri în sumă totală de 1,74 miliarde de euro, aferente anului 2015, iar până la 30 iunie trebuie să ajungă la 1,8 miliarde de euro, a anunţat marţi directorul general al APIA, Florin Faur, la o conferinţă de specialitate.
"Am început plăţile pe 2015. Avem deja plătiţi 1,74 miliarde de euro, cifrele din această dimineaţă (marţi-n.r.). Au fost autorizaţi şi s-au generat ordinele de plată către fermieri. Dar până la 30 iunie (termen până la care orice plată se rambursează integral) trebuie să ajungem la 1,8 miliarde de euro. Mai este cale, dar la momentul actual plăţile se fac destul de accelerat, doar în ultima săptămână am plătit peste 400.000 de milioane de euro", a explicat Faur.
Directorul APIA a mai spus că instituţia nu îşi permite să treacă de 30 iunie cu plăţi sub 95%.
Potrivit acestuia, pentru exerciţiul financiar actual, România are la dispoziţie 10,85 miliarde de euro pe plăţi directe, până în 2020.
Însă, fermierii au la dispoziţie, în aceeaşi perioadă, încă 3,42 miliarde de euro de la AFIR. "Dacă în urmă cu o săptămână erau 5 milioane de euro, am ajuns deja la 130 de milioane de euro deja autorizaţi pentru plăţi", a mai spus Faur.
Oficialul APIA a reamintit faptul că, în exerciţiul financiar precedent, România a absorbit 96% din sumele alocate sub formă de plăţi directe, respectiv 7,38 miliarde de euro, bani care au intrat efectiv în agricultură în perioada 2007 — 2014. La aceştia s-au adăugat 5,27 miliarde de euro din alocările naţionale.
"Pe lângă partea de plăţi directe, am avut de la colegii de la AFIR 3,16 miliarde de euro, pentru fermierii din zonele defavorizate, din zonele montane, care au încercat să treacă la agricultura ecologică, la modă acum, dar încă insuficient dezvoltată în România. Din acestea avem plăţi efectuate de 3,04 miliarde de euro (96%)", a mai spus Faur.


Articole înrudite