Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro (echivalent) pentru perioada 2018 - 2019, în contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Finanţe.
În acest sens, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2018-2019 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 930 milioane de euro, valoarea totală a programului-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN) va fi suplimentată cu suma de 7 miliarde de euro, de la 20 miliarde de euro la 27 de miliarde de euro.
"În forma sa actuală, Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat 'Medium Term Notes' (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 20 miliarde euro sau echivalent în orice valută. Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în EUR şi USD) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 19,1 miliarde EUR (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, valabil în data de 28 noiembrie 2017, după cum urmează: 2012 - 2,25 miliarde USD şi 1,5 miliarde EUR, 2013 - 1,5 miliarde USD şi 2 miliarde EUR, în 2014 - 2 miliarde USD şi 2,75 miliarde EUR, în 2015 - 2 miliarde EUR, în 2016 - 3,25 miliarde EUR, în 2017 - 2,75 miliarde EUR. La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului este de aproximativ 0,93 miliarde EUR", se pecizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010.
Potrivit Ministerului Finanţelor, emitenţii suverani utilizează programe MTN, fără a limita valabilitatea acestuia pe o anumită perioadă de timp, programul fiind lansat iniţial cu o valoare care poate creşte pe parcurs în funcţie de perioada finanţată, de schimbările necesităţilor de finanţare şi de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanţare, evoluţia deficitului bugetar etc). Astfel, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 miliarde de euro, la un nivel de 70 miliarde de euro în anul 2017.
Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe în baza unei documentaţii contractuale standard.
În acest an, Ministerul Finanţelor a "ieşit" de două ori pe pieţele externe. În luna aprilie, când Finanţele au atras 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe. Prima a fost o emisiune nouă, în valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 10 ani şi un cupon de 2,375%. Cea de-a doua, în valoare de 750 de milioane de euro, a reprezentat redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 ani şi cu un cupon de 3,875%.
Ulterior, în octombrie, statul a vândut obligaţiuni de un miliard de euro pe pieţele internaţionale, prin redeschiderea emisiunii din aprilie.
Randamentul, în octombrie, a fost 2,16% cererea totală fiind mai mare de 2,7 de ori decât oferta. În aprilie, obligaţiunile au fost plasate la randamente de 2,375%, în cazul emisiunii noi, şi de de 3,875% pentru cea de-a doua.
România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, "investment grade", din partea celor patru agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat recent ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody's, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt "BBB minus" iar agenţia de rating japoneză JCR a reconfirmat în primăvară calificativul ţării la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung în valută şi în moneda locală. Perspectiva asociată ratingurilor este stabilă.