11 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Directorii companiilor din România, printre cei mai optimişti din lume în privinţa creşterii veniturilor
Directorii companiilor din România, printre cei mai optimişti din lume în privinţa creşterii veniturilor
România se află pe locul trei într-un clasament realizat de compania de consultanţă PwC cu privire la încrederea în creşterea veniturilor pe termen scurt, după India şi Brazilia, şi în faţa unor ţări precum Marea Britanie, SUA şi Danemarca.
"Directorii generali ai companiilor din România sunt printre cei mai optimişti lideri de afaceri din lume, potrivit rezultatelor studiului PwC Global CEO Survey 2017. Aceasta pentru că România a înregistrat în ultimii ani ritmuri ridicate de creştere economică, peste media ţărilor din Uniunea Europeană, iar perspectivele pentru anii următori sunt de asemenea pozitive, pe fondul continuării relaxării fiscale şi al creşterii susţinute a consumului. Cu toate acestea, pentru a păstra şi îmbunătăţi competitivitatea ţării este nevoie de menţinerea stabilităţii macroeconomice şi bugetare, de accelerarea ritmului reformelor structurale şi a investiţiilor atât de necesare în infrastructură", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Astfel, 52% dintre directorii de companii din ţara noastră sunt foarte încrezători în privinţa creşterii veniturilor pe termen scurt, peste media la nivel global, de 38%. India conduce clasamentul cu un procent de 71%, iar pe ultimele trei locuri se află Hong Kong (27%), Japonia (14%) şi Venezuela (13%).
"Spre deosebire de anul trecut, încrederea directorilor în majorarea veniturilor anuale ale propriilor companii este în creştere în aproape fiecare ţară din lume: directorii generali din India (71%), Brazilia, unde nivelul de încredere s-a dublat (57%), România (52%, de la 50% în 2016—n.r.), Australia (43%) şi Marea Britanie (41%) conducând în topul încrederii la nivel global. Acesta a crescut de asemenea cu 11 puncte în China, ajungând la 35%, cu 6 puncte în SUA, până la 39% şi cu 3 puncte în Germania, până la 31%. În Elveţia, nivelul de încredere s-a dublat, atingând 34%. La polul opus se situează Spania, Mexic şi Japonia, unde nivelurile de încredere au scăzut, iar în Japonia s-a simţit cea mai dramatică scădere de la 28% în 2016 la 14% în ediţia recentă", reiese din cea de-a 20-a ediţie a raportului anual PwC Global CEO Survey.
Totuşi, rezultatele raportului lansat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, arată că, în pofida optimismului manifestat în rândul liderilor de afaceri, nivelul lor de îngrijorare cu privire la incertitudinea economică (82%), supra-reglementarea (80%) şi lipsa abilităţilor cheie (77%) rămâne foarte ridicat.
"De asemenea, preocupările cu privire la nivelul protecţionismului sunt în creştere, 59% dintre directorii executivi îşi fac griji în privinţa protecţionismului, ajungând până la 64% în Statele Unite şi Mexic", se arată înt-un comunicat al companiei de consultanţă.
Potrivit documentului, deşi liderii executivi consideră ca fiind benefice efectele globalizării asupra liberei circulaţii a capitalurilor, bunurilor şi persoanelor, aceştia pun la îndoială capacitatea procesului de globalizare de a reduce decalajul dintre cei bogaţi şi cei săraci sau de a atenua problema schimbărilor climatice. Aceste rezultate sunt în contradicţie cu cele din primul raport PwC Global CEO Survey, realizat în 1998, când directorii de companii erau optimişti cu privire la factorii globalizării.
"58% dintre liderii de afaceri consideră că a devenit mai greu de a echilibra efectele globalizării în contextul creşterii tendinţelor protecţioniste. Aceste preocupări nu se regăseau în primul raport PwC Global CEO Survey potrivit căruia "corporaţiile tipice globale se bucură de toată libertatea comercială de care au nevoie", se mai arată în comunicatul citat.
Atunci când sunt întrebaţi de strategiile care vor genera creşterea, mai mult de trei sferturi dintre liderii de afaceri (79%) se bazează pe creşterea organică în anul următor, în timp ce 41% planifică noi fuziuni şi achiziţii şi aproximativ un sfert (23%) intenţionează să-şi consolideze capacitatea de a inova pentru a putea profita de noile oportunităţi.
Studiul a fost efectuat între septembrie şi decembrie 2016 pe baza răspunsurilor a 1.379 de directori de companii din 79 de ţări.

Articole înrudite