La Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se lucrează intens pentru ca până la sfârşitul acestei luni Legea prevenţiei pentru mediul de afaceri să fie supusă dezbaterii publice şi apoi să fie adoptată de către Executiv. Prin acest act normativ se doreşte evitarea sancţionării companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite. Actul normativ propune măsuri care să contribuie semnificativ la îmbunătăţirea modului în care mediul de afaceri din ţara noastră funcţionează. Proiectul prevede că autorităţile de control nu vor mai putea aplica agenţilor economici sancţiuni pentru contravenţiile sesizate fără ca, în prealabil, respectivelor firme să le fie acordată o perioadă pentru remedierea problemelor sesizate. Procedura are ca scop „educarea şi perfecţionarea antreprenorilor”. Astfel, agentul constatator va încheia, mai întâi, un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta un plan de remediere a problemelor, care să se deruleze pe o perioadă de minim 7 zile lucrătoare. După ce expiră termenul de conformare, poate fi reluat controlul. Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. Aplicarea Legii prevenţiei va avea şi excepţii, anume atunci când există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau se utilizează munca la negru sau a minorilor. Legea prevenţiei nu se va aplica pentru sancţiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte.
Pentru că la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat unul dintre secretarii de stat este gălăţean, Cristian Dima, reporterii noştri l-au contactat telefonic pentru a obţine mai multe informaţii despre stadiul în care se află proiectul de lege.
”Se lucrează asiduu la Legea Prevenţiei pentru că ne dorim ca acest act normativ să conţină cât mai multe elemente favorabile pentru mediul de afaceri care în ultimii ani a resimţit presiuni din în ce mai mari. România înregistrează, în ultimii ani, unul dintre cele mai scăzute rapoarte din Europa Centrala şi de Est al numărului de companii la 1.000 de locuitori, respectiv 23. Este imperios necesară adoptarea unor măsuri care să permită întreprinzătorilor să primească îndrumări şi nu să se treacă direct la sancţiuni. În prezent purtăm discuţii cu toate autorităţile de control, dar şi cu oamenii de afaceri din toate sectoarele de activitate”, a explicat Cristian Dima.