Săptămâna trecută s-au desfăşurat, la New Delhi, lucrările celei de a XVIII-a Sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică dintre România şi India, prezidată de Rita Teaotia, secretar de stat pentru comerţ în Ministerul indian al Comerţului şi Industriei, şi Cristian Dima, secretar de stat pentru comerţ în Ministerul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Agenda discuţiilor s-a axat pe teme de actualitate şi de interes pentru cele două ţări, precum situaţia economiilor celor două state, în contextul transformărilor pe plan mondial, perspectivele economice pentru anul 2017, situaţia schimburilor comerciale bilaterale, stadiul cooperării economice, activităţile investiţionale, stadiul negocierilor privind Acordul de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi India, etc.
Unul din subiectele abordate în cadrul lucrărilor Comisiei mixte s-a referit la problematica acordării vizelor cetăţenilor indieni, partenerii de discuţii primind asigurări, din partea demnitarului român, de sprijin prin întreprinderea demersurilor necesare, în conformitate cu reglementările UE în materie, pentru a facilita acest proces, atât pentru oamenii de afaceri indieni, cât şi pentru grupurile organizate de turişti.
În acest context, societăţile comerciale româneşti au fost invitate să utilizeze programul „Make in India”, lansat pentru a transforma India într-un centru de producţie la nivel mondial, prin încurajarea inovării, protejarea proprietăţii intelectuale şi construirea uneia din cele mai bune infrastructuri de producţie.
În cadrul reuniunii de experţi s-au identificat proiecte de cooperare în domenii de interes comun, precum: petrol şi gaze naturale, întreprinderi mici şi mijlocii, transporturi, agricultură, energie regenerabilă, tehnologia informaţiei, turism, sectorul bancar şi asigurarea exporturilor, aviaţie civilă şi minerit.
La finalul lucrărilor, cei doi oficiali au semnat Protocolul celei de-a XVIII-a Sesiuni a Comisiei Mixte Romano-Indiene, care prevede liniile directoare ale colaborării bilaterale.
Secretarul de stat, Cristian Dima, a avut, cu această ocazie, o întrevedere cu ministrul de stat pentru comerţ şi industrie, Nirmala Sitharaman, în care demnitarul indian a subliniat importanţa continuării lucrărilor Comisiei mixte cu o sesiune dedicată concretizării efective a proiectelor discutate, precum şi necesitatea valorificării acestui moment pentru eficientizarea relaţiei prin concentrarea eforturilor asupra sectoarelor de interes comun, cum ar fi petrol şi gaze naturale, IMM-uri, textile şi tehnologia informaţiei, unde există deja un cadru instituţional de cooperare.
Ministrul indian a apreciat, totodată, dezvoltarea relaţiei bilaterale, menţionând, însă, necesitatea unor măsuri care să faciliteze accesul investitorilor indieni în România, dar şi disponibilitatea ţării noastre pentru facilitarea comerţului şi investiţiilor în regiunea Europei Centrale şi de Est, evidenţiind prezenţa unor mari companii IT din India pe piaţa românească.
Cristian Dima a accentuat asupra necesităţii intensificării relaţiilor tradiţionale cu India, menţionând că obiectivul prioritar îl constituie creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale, care ar putea atinge valoarea de 1 miliard USD în următorii cinci ani. De asemenea, a fost subliniată importanţa poziţionării strategice a României, care poate fi o poartă de intare pentru mărfurile şi serviciile indiene pe piaţa europeană.