22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creditele contractate în ultimii zece ani îi privează pe români de bucuriile vieţii
Creditele contractate în ultimii zece ani îi privează pe români de bucuriile vieţii

Produsele de creditare reprezintă "o privare faţă de bucuriile vieţii", consideră românii care au contractat, în ultimii zece ani, credite imobiliare, ipotecare ori de nevoi personale, arată un studiu realizat în luna aprilie de o firmă specializată în domeniul cercetării de piaţă.

Potrivit cercetării, cei care au apelat la astfel de produse de creditare sunt conştienţi că acestea reprezintă un ajutor pe care nimeni altcineva nu îl putea oferi ori o soluţie relativ rapidă la o problemă avută.

„Acest lucru nu îi împiedică, însă, pe clienţi să perceapă banca drept o entitate care pune stăpânire pe existenţa lor: din cauza costurilor mari pe care trebuie să le achite lunar timp de ani de zile, micile momente de bucurie şi răsfăţ dispar, fiind înlocuite de stres, griji şi, adesea, frustrări”, se menţionează în studiul realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă.

Potrivit aceluiaşi studiu, românii care au contractat credite se aşteaptă ca procesul de comunicare să fie unul transparent, să fie informaţi în legătură cu toate costurile şi condiţiile, iar banca să fie flexibilă, prin oferirea mai multor posibilităţi de accesare a serviciilor/produselor bancare.

„Ei mai simt, totodată, nevoia unui răspuns rapid din partea băncilor atunci când decid să contracteze un credit şi de seriozitate pe parcursul perioadei de creditare: respectarea tuturor termenilor contractuali şi a «angajamentului» iniţial”, susţine Irina Rainer, Qualitative Research Manager Exact Cercetare şi Consultanţă.

Participanţii la studiu şi-au manifestat nemulţumirea în ceea ce priveşte relaţia cu banca de la care au contractat creditul: birocraţia (solicitarea unor acte a căror eliberare poate dura multe zile), aglomeraţia (cozile la casierii), lipsa transparenţei (comunicare centrată pe beneficiile clientului, fără a fi menţionate toate condiţiile contractuale şi întreaga listă de comisioane).

Chiar dacă, aparent, băncile se întrec în oferte pentru produsele bancare, o bună parte dintre participanţii la studiu au fost îngrădiţi ca şi posibilitate de alegere din varii motive - fie clientul îndeplinea condiţiile de accesare a creditului doar în cazul a 1-2 bănci, fie imobilul era în administrarea unei singure bănci. Astfel, în anumite cazuri, numai o singură bancă a putut răspunde nevoilor clienţilor.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul discuţiilor online, desfăşurate pe platforma SoQual - o platformă de tip Research Community Software. Acest tip de metodologie a permis accesarea platformei de către respondenţi timp de trei săptămâni. Targetul a fost reprezentat de femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, care deţin cel puţin un produs de creditare. Discuţiile au fost realizate în perioada 16 martie - 3 aprilie 2015. Firma Exact Cercetare şi Consultanţă este specializată în domeniul cercetării de piaţă, al sondajelor de opinie şi al consultanţei în marketing.


Articole înrudite