O treime dintre familiile cu copii din România se confruntă cu o sărăcie materială severă, arată cifrele oficiale publicate într-un raport al Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Mai exact, 33,2% dintre familiile din România care au copii suferă din cauza sărăciei severe. În cea mai gravă situaţie se află familiile formate din soţ, soţie şi trei sau mai mulţi copii. Mai mult de jumătate (52,4%) din familiile cu cel puţin trei copii trăiesc într-o sărăcie severă, scrie raportul Eurostat privind condiţiile de viaţă în Europa, care centralizează cifrele pentru anul 2012.
Au mari dificultăţi materiale şi gospodăriile formate dintr-un părinte singur cu copii. 42,1% din totalul familiilor cu copii care au un singur părinte trăiesc într-o sărăcie severă.
În cazul familiilor formate din mamă, tată şi un copil, aproximativ o cincime (21,6%) sunt în această situaţie. Procentul creşte odată cu creşterea numărului de copii: 25,9% dintre familiile formate din doi adulţi şi doi copii se confruntă cu grave probleme financiare.
Eurostat defineşte sărăcia materială drept incapacitatea gospodăriei de a acoperi următoarele tipuri de cheltuieli: cheltuieli neprevăzute, o vacanţă de o săptămână pe an departe de casă, o masă cu carne, pui sau peşte la două zile, încălzirea adecvată a locuinţei, bunuri de folosinţă îndelungată precum o maşină de spălat, un televizor color, un telefon sau un autoturism, plata la timp a datoriilor (rata la creditul pentru locuinţă sau chiria, facturile de utilităţi sau alte împrumuturi).
Rata sărăciei materiale este un indicator care exprimă incapacitatea unei categorii a populaţiei de a-şi asigura unele lucruri considerate de majoritatea oamenilor dezirabile sau chiar necesare pentru a avea o viaţă normală. Sărăcia severă presupune că respectivele gospodării nu pot acoperi cel puţin patru dintre cheltuielile enumerate mai sus.