Ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență adoptată zilele trecute, procesul de achiziție publică a fost simplificat, prin reducerea unor termene procedurale.
Astfel, atribuirea mai rapidă a contractelor de achiziții va duce la îmbunătățirea absorbției fondurilor europene. Potrivit noilor reglemntări, operatorul economic câștigator nu mai trebuie să prezinte anumite certificate fiscale. În plus, a fost eliminată din sarcina operatorului economic declarat câștigător obligația de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/punctele de lucru. Aceasta a fost înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu și-a încălcat obligațiile privind plata impozitelor sau cele privind contribuțiile la asigurările sociale, fără alte documente suplimentare.
Până în prezent, obținerea certificatelor fiscale s-a dovedit a fi o povară administrativă excesivă, mai ales în cazul operatorilor economici cu sute sau chiar mii de sedii secundare.
Totodată, a fost instituită obligația semnării contractului cu ofertantul declarat câștigător după pronunțarea deciziei CNSC/ hotărârii judecătorești în primă instanță. Decizia în primă instanță este executorie și nu se poate dispune suspendarea punerii în executare a acesteia. Măsura vizează eficientizarea procesului de achiziție publică și asigurarea derulării investițiilor în graficul estimat, ceea ce permite semnarea contractului fără a mai aștepta o eventuală soluționare în instanță a plângerii/ recursului.
A fost clarificată și situația în care deciziile CNSC sunt atacate cu plângere la instanța de judecată, situație în care nu se mai pot depune probe noi față de cele care au fost depuse în cadrul contestației inițiale.
Alte modificări legislative importante vizează reducerea duratei întregului proces de achiziție publică, de la peste 2 ani (durata medie actuală) până la 6 luni, printr-o serie de măsuri cum ar fi:
- diminuarea perioadei maxime de prelungire a termenului de întocmire a raportului procedurii sau a raportului intermediar (spre exemplu în cazul licitației deschise și al licitației restrânse, perioada de prelungire se reduce de la 80 la 30 de zile);
- reducerea la jumătate a termenului de publicare a deciziei de anulare a procedurii și, respectiv, eliminarea posibilității de prelungire a termenului stabilit pentru depunerea documentelor în susținerea DUAE, în cazul procedurii simplificate.