21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Contribuţiile sociale obligatorii sunt colectate, începând cu 1 iulie, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit noului Cod Fiscal. Dacă nu ştiţi exact ce aveţi de făcut, cui trebuie să vă adresaţi şi unde să plătiţi, iată un mic ghid care să vă ajute în plată contribuţiilor.
Categorii de persoane vizate
- Persoanele care desfăşoară activităţi independente sau profesii liberale;
- Persoanele care obţin venituri din agricultură sau silvicultură;
- Persoane care au venituri din cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din străinătate şi alte venituri care se supun impozitului pe venit;
- Persoane care nu realizează venituri impozabile;
- Străinii care au obţinut o formă de protecţie în România.
Există şi excepţii, în privinţa contribuţiilor facultative pentru asigurări de sănătate achitate de străinii care solicită dreptul de şedere în România sau de către cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi contribuţiile de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii care se achită de către persoanele fizice care se încadrează la articolul 1, alin. 2 din OUG 158/2005 (persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare până la data de 1 ianuarie 2006), aceştia urmând a plăti, în continuare, la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin.
Unde veţi plăti
În cazul asigurărilor sociale de sănătate datorate de persoanele care realizează venituri din activităţi independente, alte activităţi sau care nu obţin venituri, plata contribuţiei se va face în conturile deschise la trezoreriile operative ale statului. Persoanele fizice vor vira contribuţia în contul deschis la trezoreria de stat în funcţie de domiciliul fiscal. Virarea sumelor se va face pe baza codului numeric personal.
În cazul pensiilor, persoanele din categoriile avute în vedere, care se vor autoriza pentru activităţile respective (independente) după data de 1 iulie 2012, vor completa şi vor depune declaraţia privind venitul asigurat la organul fiscal de care aparţine, în funcţie de domiciliu. Modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei privind venitul vor putea fi descărcate de site-ul ANAF. De asemenea, şi conturile bancare în care se vor putea face plăţile pentru contribuţiile sociale vor fi disponibile tot pe site-ul ANAF.


Articole înrudite