15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unde e mai bine de trăit, unde sunt preţurile mai mici? Dar mai mari? Iată întrebări care ne frământă zilnic. Auzim foarte frecvent regrete faţă de aderarea la Uniunea Europeană, aderare care ar fi adus scumpiri pe toată linia. Într-adevăr, unele preţuri au urcat accelerat, în special cele care depind de accize (cum sunt ţigările, benzina etc.). Totuşi, mai sunt domenii unde stăm încă bine faţă de media europeană, unde preţurile nu au înaintat cu aşa repeziciune. Econtext a analizat la ce nivel sunt preţurile alimentelor româneşti în comparaţie cu media europeană, în comparaţie cu preţurile medii din UE, dar şi situaţia din celelalte state europene. Datele se referă la anul 2010.
Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe faţă de media europeană în 13 state din UE şi mai ieftine în 14 ţări comunitare. Cea mai scumpă ţară din Uniunea Europeană, la capitolul alimente, este Danemarca. Preţurile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decât preţurile medii din UE. Pe a doua poziţie se plasează irlandezii. Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult faţă de media europeană. Slovacia se plasează pe locul trei, alimentele având preţuri cu peste 18,8% peste medie. De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se află în grupul statelor unde preţurile depăşesc media din UE.
A doua parte a topului cuprinde statele în care preţurile sunt sub medie. Aici întâlnim preponderent pieţele est-europene, dar sunt şi câteva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania, Portugalia. România se află şi ea în această parte a ierarhiei. Astfel, preţurile alimentelor din ţara noastră sunt cu o treime mai scăzute decât media din Uniunea Europeană. În România, cele mai ieftine alimente sunt fructele şi legumele (cu 41,8% mai ieftine decât media europeană), carnea (cu 40,2% mai puţin), iar cele mai apropiate de medie sunt brânzeturile şi laptele (cu doar 6,7% mai puţin decât se practică în UE).


Articole înrudite