Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană (UE) s-a dublat în luna decembrie 2016, ajungând la 1,2% în cazul UE şi la 1,1% în zona euro, de la 0,6% în noiembrie 2016, în timp ce în România creşterea preţurilor a rămas în teritoriul negativ, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Potrivit sursei citate, doar trei state membre au înregistrat o inflaţie anuală negativă în decembrie: Bulgaria (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,2%) şi România (minus 0,1%, faţă de minus 0,2% în noiembrie).
Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia (2,4%), Belgia (2,2%), Cehia şi Letonia (ambele cu o inflaţie anuală de 2,1%). Comparativ cu luna noiembrie 2016, inflaţia anuală a scăzut într-un singur stat membru, a rămas stabilă în Irlanda şi a crescut în 26 state, inclusiv în România.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,21 puncte procentuale), legumele (creştere de 0,07 puncte procentuale) şi combustibilii pentru încălzire ( 0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale), telecomunicaţii (minus 0,05 puncte procentuale) şi produsele de îngrijire personală (minus 0,04 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,5% în luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de—0,1%.
La începutul acestei luni, guvernatorul Bănci Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că rata anuală a inflaţiei va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu.