17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bonusuri în loc de majorări salariale, la Combinat
Bonusuri în loc de majorări salariale, la Combinat
Majorările salariale solicitate la începutul negocierii noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) de către reprezentanţii salariaţilor, adică prin liderii sindicatului Siderurgistul şi de reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Solidaritatea CN Metal, s-au transformat la sfârşitul tratativelor într-un sistem de bonusuri care va fi acordat în 3 etape. Astfel, nici mişcarea de protest, neanunţată dar de care se ştia de câteva zile şi la care au participat câteva sute de siderurgişti în frunte cu liderii de sindicat Gheorghe Bezman şi Cristi Eftimie, nu a avut forţa să îi determine pe reprezentanţii conducerii Combinatului să accepte solicitarea sindicaliştilor de creştere cu 7% a salariului, chiar dacă Gheorghe Bezman a aruncat cu o piatră în geamul turnului administrativ şi l-ar fi lovit pe unul din protestari atunci când a fost întrebat dacă e adevărat că ar avea salariu personalizat, potrivit relatărilor publice făcute de unii lideri de sindicat pe un post de televiziune. Nici cererea de majorare salarială iniţială făcută de sindicaliştii desemnaţi de Federaţia Solidaritatea CN Metal, şi anume de creştere cu 5% a salariului, nu a avut sorţi de izbândă, astfel că toate tratativele s-au mutat pe „tărâmul” administraţiei, şi anume pe propunerea înaintată şi care privea acordarea unui sistem de bonusuri în 3 etape, din care ultimul acordat condiţionat în cursul lunii decembrie. Deoarece reprezentanţii salariaţilor, prin vocea lui Gheorghe Bezman, au anunţat că nu acceptă propunerea conducerii şi au consemnat în ultimul proces verbal de negociere că s-au creat premisele declanşării conflictului de muncă, dar fără să parcurgă paşii legali în acest sens şi strângând tabele cu semnături de la angajaţi care nu au folosit la nimic, trativele s-au oprit timp de câteva zile. Sindicaliştii au transmis apoi o adresă căte reprezentanţii conducerii în care au cerut o nouă întâlnire cu conducerea pentru a ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă şi pentru a încheia un nou Contract Colectiv de Muncă, care va intra în vigoare în momentul înregistrării la ITM Galaţi.
Ce s-a obţinut în cele din urmă
În cadrul şedinţei de negociere care a avut loc vineri, reprezentanţii celor două tabere au ajuns la o înţelegere, şi anume acordarea în cursul lunii februarie a unui bonus de 2% din valoarea salariilor din ultimele 12 luni, a unui bonus de 2% în cursul lunii iulie, stabilit în acelaşi mod, precum şi a unui bonus de 1% acordat în cursul lunii decembrie, calculat în acelaşi mod dar condiţionat de faptul ca unitatea să nu înregistreze pierderi.
În ceea ce priveşte valoarea primelor, s-a stabilit ca prima de Crăciun să fie majorată de la 120 de lei la 200 de lei, în timp ce primele acordate cu ocazia zilei de naştere şi de Ziua Metalurgistului să fie majorate de la 120 la 160 de lei.
„Acest acord creează condiţii pentru protejarea angajaţilor şi încurajează eforturile companiei de a găsi cele mai bune soluţii pentru depăşirea efectelor crizei”, a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galaţi, după cum se arată în comunicatul remis de Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Combinatului.
„În ceea ce priveşte salariul minim la nivel de unitate, acesta va fi de 800 de lei de la 1 iulie. Din punctul nostru de vedere, considerăm că ne-am făcut treaba la aceste negocieri şi nu am indus confuzie în minţile oamenilor”, a declarat Ilinca Diaconu, reprezentantul sindicatului Federaţiei Solidaritatea CN Metal.
Şi liderul sindicatului Forum, Costică Harnagea, consideră că orice venit în plus, chiar dacă este bonus şi nu majorare salarială, este în folosul oamenilor şi că speră să se menţină locurile de muncă. „De asemenea, s-a convenit doar la nivel verbal ca anul acesta să fie promovat 30% din personal, dar acesta nu este un angajament ci doar a fost o înţelegere nescrisă”, a declarat Costică Harnagea.
Þinând cont de unde s-a plecat, şi aici vorbim de solicitările iniţiale ale sindicaliştilor care prevedeau majorări salariale de 7%, respectiv 5%, ba chiar ameninţarea cu declanşarea unui conflict de muncă de către reprezentanţii salariaţilor, care în decurs de 2 ani s-au jucat, prin vocea lui Gheorghe Bezman, cu declanşarea unei greve şi acum a unui conflict de muncă, siderurgiştii poate ar trebui să înţeleagă ce fel sunt liderii de sindicat care se luptă pentru ei şi dacă unii dintre aceştia nu ar trebui să îşi dea demisia de onoare.


Articole înrudite