17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Angajaţii trebuie să reclame angajatorii la ITM cât încă mai lucrează la aceştia
Angajaţii trebuie să reclame angajatorii la ITM cât încă mai lucrează la aceştia

Anul trecut, inspectorii de muncă au efectuat 3.914 controale, din care doar o treime reprezintă cele făcute în urma sesizărilor angajaţilor cu privire la nerespectarea de către angajator a legislaţiei muncii. În total, ITM a primit doar 672 de petiţii din partea angajaţilor, în scădere faţă de anul anterior, când s-au primit 756. Majoritatea petiţiilor au sesizat aspecte legate de neplata la timp a salariilor sau a orelor suplimentare şi doar 15 petiţii au vizat probleme legate de securitatea şi sănătatea în muncă. În privinţa obiectului de activitate al firmelor reclamate, majoritatea sunt cele de pază şi protecţie.
„Se reclamă că nu se plătesc salariile la timp, se prestează muncă fără forme legale, nu sunt plătite orele suplimentare, nici cele lucrate pe timpul nopţii, iar foarte multe din reclamaţii vizează firmele de protecţie şi pază. Noi instrumentăm toate aceste reclamaţii, iar cei care au astfel de probleme la muncă ni le pot semnala în scris sau online fără teamă, păstrăm confidenţialitatea acestor sesizări. Când mergem la firma respectivă, verificăm mai multe aspecte, inclusiv cele reclamate de persoana în cauză, dar este o problemă – aceste petiţii trebuie să vină de la angajat atât timp cât acesta încă mai lucrează acolo sau imediat după desfacerea contractului de muncă. Dacă petiţiile vin după 5-7 ani şi ni se reclamă că în 2005 nu a primit concediu, este mult mai greu de verificat... De aceea îi sfătuim pe angajaţi să se adreseze în perioada în care sunt angajaţi, atunci putem instrumenta cazurile”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.
“Totul are legătură cu contractele de prestări servicii pe care le prestează firmele de pază şi protecţie, servicii obţinute prin licitaţii. Dacă dai preţuri de 7-8 lei pe oră observi că nu-ţi ajung banii pentru salarii. Lipsa acestor bani îi deternimă pe angajatori să folosească salariaţii într-un program exagerat de muncă, nu 180 de ore pe lună, ci şi 240 de ore de muncă! Deci, cauza este lupta pentru supravieţiurea agenţiilor care au contracte cu bani puţini. Asta e explicaţia pe care ne-o dau agenţii economici, dar noi le spunem că trebuie să respecte legea privind legislaţia muncii”, spune Ionel Petrea. Potrivit acestuia, din totalul de 70 de firme de pază şi protecţie înregistrate la Galaţi, 40 au fost verificate anul trecut.


Articole înrudite