12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană (CE) a amendat miercuri 17 companii din domeniul siderurgiei, printre care ArcelorMittal, Voestalpine şi o divizie a Severstal, cu un total de 518,5 milioane de euro pentru stabilirea, în regim de cartel, a preţurilor la un anumit tip de oţel folosit în construcţii.
ArceloMittal a primit cea mai mare amendă, de 276,5 milioane de euro, pentru încălcarea legislaţiei europene anti-trust. Voestalpine, cel mai mare producător de oţel din Austria, a fost amendat cu 22 de milioane de euro, în timp ce italienii de la Redaelli Tecna, divizie a companiei ruse Severstal, au fost amendaţi cu 6,3 milioane de euro.
"Este incredibil cum un număr atât de mare de companii au abuzat de aproape întreaga piaţă a construcţiilor din Europa pentru o perioadă atât de lungă şi în cazul unui produs atât de important", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă. "Este ca şi cum ar fi acţionat într-o economie planificată", a adaugat Almunia.
Companiile siderurgice din Europa, aflate în plină refacere după cea mai gravă criză a ultimilor 60 de ani, se confruntă cu o încetinire a creşterii numărului comenzilor din partea industriei construcţiilor şi a industriei auto, dar şi a statelor, pe fondul crizei deficitelor. Companiile încearcă să ridice preţurile şi din cauza scumpirii materiilor prime, după prăbusirea sistemului vechi de patru decenii care, asigura, an de an, preţuri fixe la minereul de fier.
Voestalpine a anunţat deja că va contesta decizia CE, adăugând că "nu a fost implicată niciodată în cartelul oţelului".
Jean Lasar, purtător de cuvânt în cadrul ArcelorMittal, a declarat că grupul va "analiza decizia în detaliu şi va răspunde în intervalul de timp necesar".
ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având operaţiuni în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.
Grupul Voestalpine este reprezentat de 360 de întreprinderi de producţie şi distribuţie în peste 60 de ţări. Voestalpine este împărţit în cinci divizii: Oţel, Oţeluri speciale, Sisteme feroviare, Profile şi Auto. Producătorul austriac de oţel Voestalpine va finaliza în iunie 2011 construcţia fabricii de prelucrare a oţelului de la Giurgiu, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 19 milioane euro.


Articole înrudite