01 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
76% dintre firme consideră că o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie va crea dificultăţi companiilor
76% dintre firme consideră că o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie va crea dificultăţi companiilor

Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că o creştere a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultăţi companiei, a declarat Ana Bontea, director al departamentului Juridic şi Dialog Social din cadrul CNIPMMR, într-o conferinţă.
Aceasta a arătat că 62% dintre cei intervievaţi sunt de părere că o creştere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariaţi şi numai 16% au afirmat că nu vor exista şi efecte asupra grilei de salarizare la nivelul întreprinderii pentru toţi salariaţii.
Întrebaţi ce măsuri consideră că sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura creşterea salariului minim în anul 2016, aceştia au solicitat 80% stimularea investiţiilor, 75% simplificarea birocraţiei, 62% scăderea fiscalităţii iar 48% au cerut alte măsuri.
CNIPMMR apreciază că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2016 noul Guvern nu a inclus o creştere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor Guvernul şi partidele parlamentare nu vor lua o decizie în acest domeniu, fără o fundamentare riguroasă, fără realizarea unei notei de impact, fără aplicarea Testului IMM şi fără consultarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 4 — 7 decembrie 2015, o consultare privind creşterea salariului minim pe economie în anul 2016, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului şi ai CNIPMMR. Respondenţii acestui sondaj sunt în proporţie de 45% microîntreprinderi, 18% întreprinderi mici, 27% întreprinderi mijlocii şi 9% întreprinderi mari. Referitor la numărul de salariaţi încadraţi la salariul minim pe economie (1050 lei), peste 54% dintre societăţile intervievate au între 1-5 salariaţi.


Articole înrudite