17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
100.000 de familii de albine decimate anul acesta de insecticidele folosite la floarea soarelui
100.000 de familii de albine decimate anul acesta de insecticidele folosite la floarea soarelui

Circa 100.000 de familii de albine au fost decimate în acest an, în perioada recoltării polenului de la culturile de floarea soarelui, cel mai probabil din cauza unor insecticide cu care se tratează sămânţa acestei plante, interzise în majoritatea ţărilor europene, susţine Adrian Siceanu, director ştiinţific al Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură.
\"Anul acesta, nu ştiu câţi aţi fost la floarea soarelui şi aţi avut deziluzia pierderii masive a unor familii de albine. În toată zona de sud şi până în vest, la floarea soarelui au fost depopulări masive, în timpul culesului, cu o simptomatologie dură. Pierderile s-au produs în patru-cinci zile de la începutul culesului. (...) La floarea soarelui se estimează că începând din Dobrogea, toată partea de sud, Ialomiţa, Teleorman — unde avem cazuri foarte clare — şi Timiş, au fost pierderi până la 100.000 de familii de albine. Fie au pierit complet, fie au ajuns la o cădere de afectiv de abia le-au mai scos apicultorii să le bage la iernare\", a declarat Adrian Siceanu, marţi, la Zalău, la o întâlnire cu apicultorii din Sălaj.
Potrivit sursei citate, deşi nu există dovezi juridice, analizele realizate în Franţa au semnalat prezenţa în corpul albinelor decedate a unui insecticid cu care se tratează seminţele de floarea soarelui, substanţă deja interzisă în alte ţări europene.
\"N-am putut sta indiferenţi şi am preluat probe de la apicultorii care au avut aceste mortalităţi. Am preluat probele de albine chiar în timpul culesului la floarea soarelui, albina moartă, muribundă, care era în faţa stupului. (...) În trei dintre probele de albine din cinci a fost găsit imitacloprid. Este un neonicotinoid cu care se tratează sămânţa la floarea soarelui şi este cel mai incriminat în pierderi. Identificarea a fost că există. N-au putut să ne spună cât. Deci nu ne mai poate spune nimeni că nu există probleme. Eu nu pot să susţin asta juridic, pentru că nu au fost toate probele luate oficial, de către un medic veterinar. A fost pe moment, am prins momentul, ca să ne convingem noi dacă \"da\" sau \"ba\". Din păcate, la noi încă există derogare pentru folosirea neonicotinoidelor. Degeaba ţipăm noi, pentru că fermierii care cultivă rapiţă sau floarea soarelui şi firmele care aduc produsele sunt mai puternice ca noi. Noi putem face gălăgie, dar nu există în România o legislaţie care să vă protejeze de neonicotinoide\", a subliniat sursa citată.
Acesta a adăugat că fermierii reclamă faptul că au nevoie de aceste insecticide pentru a elimina dăunătorii plantelor, motiv pentru care neonicotinoidele nu au fost încă interzise în România. Totuşi, Adrian Siceanu afirmă că astfel de accidente ar putea fi prevenite dacă fermierii ar anunţa administraţiile locale că utilizează respectivele insecticide sau dacă aceştia ar plasa panouri de avertizare la marginea culturilor.


Articole înrudite