15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În mai intră în vigoare noile drepturi ale cetăţenilor privind datele personale
În mai intră în vigoare noile drepturi ale cetăţenilor privind datele personale

În cazul în care cetăţenii vor constata că operatorii de date personale nu le respectă drepturilor conferite de Noul Regulament General privind Protecţia Datelor ce va inta în vigoare din 25 mai 2018, vor putea depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere.
Începând cu data de 25 mai 2018, va fi pus în aplicare Noul Regulament General privind Protecţia Datelor - Regulamentul (UE) 2016/679, care conferă persoanelor fizice mai multe drepturi, pe care şi le pot exercita în mod gratuit faţă de entităţile care le prelucrează datele – operatorii de date, informează un comunicat al autorităţii, potrivit Mediafax.
Drepturile sunt: dreptul la informare, dreptul de acces la datele personale, dreptul la rectificare şi ştergere (dreptul de a fi uitat), dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie.
Dacă plângerea este admisibilă, aceasta va putea fi urmată de o investigaţie la operatorul de date reclamat.
Măsurile corective pe care Autoritatea de Supraveghere le va putea dispune în temeiul Noului Regulament General privind Protecţia Datelor Personale se referă la: dispunerea unei avertizări în atenţia unui operator, acordarea unei mustrări, obligarea operatorului să informeze persoana vizată cu privire la o încălcare a protecţiei datelor, impunerea unei limitări temporare sau definitive, inclusiv o interdicţie asupra prelucrării, rectificarea sau ştergerea datelor sau restricţionarea prelucrării, etc.
În privinţa stabilirii sancţiunilor cu amendă, aceasta va avea la bază o analiză temeinică, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte.
Autoritatea precizează că în cazul în care va lua decizia impunerii unei amenzi administrative, precum şi valoarea acesteia în fiecare caz în parte, va acorda atenţia cuvenită criteriilor prevăzute de Regulamentul General privind Protecţia Datelor, astfel încât să se asigure principiul proporţionalităţii.
Autoritatea de Supraveghere „respinge publicitatea agresivă a unor terţe părţi în încercarea de monetizare a prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor, prin mediatizarea ”perspectivei de a se aplica amenda maximă de 4% din cifra de afaceri” şi acreditarea ideii false că aplicarea amenzii maxime ar fi principalul obiectiv al Regulamentului”, arată comunicatul.


Articole înrudite