Vorbim despre gingivită în acest articol, îți spunem ce este, cum se manifestă și cum se tratează. În plus, vei descoperi care sunt cauzele acestei afecțiuni dentare și îți spunem cum poți să previi reapariția acesteia.
Ce este gingivita?
Atunci când placa și tartrul rămân pe dinți prea mult timp, gingiile devin roșii și umflate. Acesta este semn de gingivită. Dacă este lăsată netratată, gingivita poate provoca leziuni ireversibile ale osului și țesuturilor care susțin dinții. Gingivita este cel mai timpuriu stadiu al bolii gingivale (boala parodontală) și se dezvoltă atunci când placa, tartrul și bacteriile se acumulează pe dinți, provocând gingii roșii, umflate și sângerânde.
Boala gingivală este mai probabil să apară la:
- bărbații: nu se cunoaște motivul. Ar putea avea legătură cu hormonii sau cu faptul că bărbații sunt mai predispuși la boli conexe;
- persoanele care au o îngrijire orală deficitară;
- persoanele care fumează: fumatul slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor
Cum să recunoști primele semne ale gingivitei?
Simptomele gingivitei nu sunt întotdeauna evidente în stadiile incipiente, așa că este posibil să o ai și să nu știi. Pe măsură ce afecțiunea se înrăutățește în timp, este posibil ca persoana să dezvolte:
- respirație urât mirositoare care nu dispare, chiar și după periaj;
- gingii care sângerează ușor, în special la spălare pe dinți;
- gingii roșii, inflamate;
- sensibilitate la alimente calde sau reci;
- sensibilitate sau durere la mestecarea unor alimente
Ce cauzează gingivita?
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este o igienă orală deficitară care încurajează formarea plăcii pe dinți, provocând inflamarea țesuturilor gingivale din jur. Iată cum poate duce placa bacteriană la gingivită:
- placa se formează pe dinți: placa bacteriană este o peliculă invizibilă, lipicioasă, compusă în principal din bacterii care se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură. Placa bacteriană necesită o îndepărtare zilnică, deoarece se reface rapid.
- placa bacteriană se transformă în tartru: placa care rămâne pe dinți se poate întări sub linia gingivală și se poate transforma în tartru, care adună bacterii. Tartrul face ca placa să fie mai greu de îndepărtat, creează un scut protector pentru bacterii și provoacă iritații de-a lungul liniei gingivale. Pacientul are nevoie de o curățare dentară profesională pentru a îndepărta tartrul.
- gingia se inflamează (gingivită): cu cât placa și tartrul rămân mai mult timp pe dinți, cu atât mai mult irită gingia, partea gingiei din jurul bazei dinților, provocând inflamații. În timp, gingiile se umflă și sângerează ușor. De asemenea, pot apărea carii dentare. Dacă nu este tratată, gingivita poate avansa până la parodontită și, în cele din urmă, la pierderea dinților.
În concluzie, cauzele gingivitei sunt multiple și variate, dar cu o igienă orală adecvată și un stil de viață sănătos, riscul de a dezvolta această afecțiune poate fi redus semnificativ. Este important să fie cunoscut faptul că, deși gingivita este o afecțiune comună, aceasta poate duce la complicații grave dacă nu este tratată, inclusiv pierderea dinților și boli de inimă. Prin urmare, este esențial să se acorde o atenție deosebită sănătății orale și să se efectueze controale dentare regulate. Dacă vrei să afli mai multe informații, vezi care sunt cauzele și tratamentul gingivitei pe Drmax.
Tratamentul gingivitei
Tratamentul gingivitei urmărește să controleze infecția și să restabilească dinții și gingiile sănătoase. Dentistul sau parodontologul va curăța temeinic dinții pentru a elimina bacteriile dăunătoare, placa bacteriană și tartrul. Alte tratamente suplimentare pentru gingivită includ:
- detartrajul și pilirea rădăcinilor: această procedură este similară cu o curățare dentară de rutină, dar ajunge mai adânc sub gingii. Detartrajul îndepărtează tartrul și bacteriile;
- îmbunătățirea igienei orale: o bună curățare dentară înlătură de obicei gingivita. Dar trebuie să menții igiena și ulterior. Vei învăța cum să cureți corect dinții și te vei programa la control;
- apă de gură antimicrobiană: clătirea cu o apă de gură antimicrobiană poate ajuta la distrugerea bacteriilor care cauzează boli;
- repararea lucrărilor dentare: dentistul poate repara sau îndepărta coroanele, plombele sau punțile care ies în afară sau nu se potrivesc bine. Suprafețele mai netede sunt mai ușor de menținut curate.
Cum să previi reapariția gingivitei: sfaturi și recomandări
Poți reduce riscul de gingivită printr-o bună igienă orală:
- spală-te bine pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara;
- gestionează diabetul, dacă îl ai;
- nu fuma;
- folosește ața dentară în fiecare zi, pentru a elimina bacteriile dintre dinți;
- limitează alimentele și băuturile care conțin alcool și zahăr în exces;
- mergi la dentist cel puțin o dată pe an pentru controale și mai des dacă aveți simptome.
La ce să te aștepți dacă ai gingivită?
Gura este plină de bacterii. O bună igienă orală poate împiedica bacteriile să provoace gingivita, prima etapă a bolii gingivale. Dacă depistezi și tratezi gingivita la timp, poți evita deteriorarea permanentă a dinților și a gingiilor. Mergi la dentist în mod regulat pentru curățări și controale, nu doar atunci când ai o durere de dinți sau o altă problemă dentară.