Prin contract de antrepriză şi subantrepriză în construcţii în România înţelegem contractul prin care o persoană, numită antreprenor se obligă că, pe riscul său, să execute o anumită lucrare materială sau intelectuală în România, sau să efectueze activităţi de prestări servicii de construcţii în România pentru o altă persoană numită beneficiar, în schimbul unui preţ. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept civil, drept imobiliar şi construcţii pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru revizuirea unui contract de antrepriză şi subantrepriza în construcţii în România.
Cea mai cunoscută formă de antrepriză este considerată antrepriză pentru lucrări de construcţii în România, ce prezintă o varietate a acestui tip de contract. Potrivit Noului Cod Civil prin contractul de antrepriză pentru lucrări de construcţii în România, antreprenorul din România se oblige să execute lucrări care, conform legii, necesită eliberarea unei autorizaţii de construire în România. Antreprenorul din România trebuie să coopereze cu beneficiarul, furnizându-i informaţiile necesare pe care le deţine, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire în România.
Un aspect esenţial în revizuirea unui contract de antrepriză şi subantrepriza în construcţii în România îl reprezintă verificarea obiectului contractului stabilit de părţi, prin care antreprenorul se angajează să elaboreze documente, precum întocmirea unui proiect de arhitectură, întocmirea unui studiu de soluţie de arhitectură, întocmirea unui plan de urbanism al zonei unde va fi situat imobilul, proiectarea instalaţiilor, iar beneficiarul se obligă să primească şi să achite preţul lucrărilor executate în condiţiile, modalităţile şi termenele prevăzute în contract.
În privinţa termenelor de executare a tuturor documentaţiilor de proiectare, acestea sunt condiţionate de punerea la dispoziţia antreprenorului din România a tuturor informaţiilor, documentaţiilor, avizelor şi acordurilor care condiţionează începerea acestor lucrări de proiectare în România. Termenele de executare specificate pot fi modificate prin acordul părţilor, din cauza de forţă majoră sau orice altă împrejurare obiectivă şi independenţa de voinţă părţilor contractante, urmând că părţile să se informeze reciproc în cazul survenirii acestor cauze şi să comunice cauza care a generat întârzierea în executarea obligaţiilor.
În final, întregul proiect întocmit devine proprietatea beneficiarului, numai după plata totală şi nu poate fi utilizat la alte obiective similare decât pentru obiectivul la care face referire prezentul contract de antrepriză şi subantrepriza în construcţii în România.
Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept civil pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru revizuirea unui contract de antrepriză şi subantrepriza în construcţii în România. (sursa text: Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii / sursa foto: Pexels)