20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piața verde a hidrogenului într-o notă pozitivă - Surse de energie regenerabilă Motiv cheie
Piața verde a hidrogenului într-o notă pozitivă - Surse de energie regenerabilă Motiv cheie

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/B09tL5bSQJk

Acum 3 ani, în 2019, Uniunea Europeană promitea faptul că Europa va deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050. Această tranziție a început deja, printr-o serie de legi și reforme care influențează energia și consumul acesteia de către fabrici, companii și afaceri.

Acest lucru, pe lângă faptul că face din ce în ce mai mulți oameni să se întrebe cum să găsească cele mai bune stocuri de energie regenerabilă, a dus și la o scădere semnificativă a prețurilor aferente electricității solare și eoliene.

Iată ce ar trebui să știi despre viitorul verde al Europei.

De ce crește cererea de surse regenerabile de energie?

Răspunsul simplu este războiul dintre Ucraina și Rusia care pare să atragă întreg restul lumii într-un conflict indirect. Marea majoritate a țărilor europene, în special cele din Europa de est, simt acum frigul mai puternic ca oricând - cel puțin în ultimii ani.

Prețurile energiei au crescut semnificativ, iar acest lucru contribuie la un regres energetic pe care întreaga Europă îl experimentează. Într-adevăr, creșterea pentru sursele regenerabile de energie este în creștere, dar consumul actual de cărbune, de exemplu, este în creștere.

În 2021, consumul de cărbune la nivel european a crescut cu 14%, iar 2022 marchează, până acum, o creștere de cel puțin 7%. Acest aspect nu este deloc neutru din punct de vedere climatic.

Cum poate asigura Europa îndeplinirea visului său energetic?

Evident, singura modalitate de a garanta progresul dezvoltării infrastructurii energiei regenerabile este de a oferi soluții ieftine. Astfel, conform statisticilor, prețul panourilor fotovoltaice a experimentat o scădere de aproximativ 90% din 2010. Cel al energiei eoliene a avut o dezvoltare semnificativă la rândul său, experimentând o scădere de preț de aproximativ 70% în aceeași perioadă de timp.

Statistici și mai bune pentru Europa confirmă faptul că aproximativ două treimi din populația totală a planetei trăiește în locații unde prețul energiei eoliene și solare este, în momentul de față, cel mai mic aferent surselor de energie electrică.

Ce este, totuși, hidrogenul verde?

Hidrogenul verde se dorește a fi soluția alimentării acelor elemente care nu prea pot fi făcute să funcționeze cu ajutorul energiei electrice. De exemplu, avioanele și navele nu ar putea beneficia de pe urma unui acumulator electric decât dacă acesta din urma ar fi incredibil de potent și puternic.

Astfel, s-a trecut la dezvoltarea unui nou tip de combustibil - hidrogenul verde. Acesta i-a făcut atenți atât pe oamenii de știință, cât și pe politicieni, investitori și așa mai departe. Hidrogenul verde este rezultatul unui proces de electroliză care rupe moleculele de apă în hidrogen și molecule de oxigen și poate fi folosit ca și combustibil.

Desigur, esențialul aici constă în faptul că hidrogenul folosit ca și combustibil este verde doar atunci când procesul de electroliză menționat este realizat prin intermediul unei surse regenerabile de energie. În caz contrar, acesta nu se poate numi verde.

Pe scurt, ai nevoie doar de soare, vânt și apă pentru a produce hidrogen verde.

De ce poate fi Europa o influență asupra pieței hidrogenului verde?

continut

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WYGhTLym344

Europa nu poate influența și controla piața hidrogenului verde de una singură deoarece acest tip de combustibil nu este produs la scară mare în Uniunea Europeană. Țările care dispun de infrastructura necesară sunt mult prea populate pentru a avea loc și pentru fermele de hidrogen verde.

Astfel, țările care prezintă o producție semnificativă de hidrogen verde sunt Kenya, Canada, Australia și Chile. Deci, cum poate influența Europa această piață? Răspunsul este simplu.

Chiar dacă Europa nu produce hidrogen verde la nivel înalt, aceasta are nevoie de combustibilul respectiv pentru a-și ține promisiunea de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Prin urmare, se presupune că Europa va fi nevoită să importe cel puțin trei sferturi din hidrogenul verde de care are nevoie. În final, această necesitate și puterea de cumpărare a Europei vor influența Piața Hidrogenului Verde.

Autor: Luca Gluck


Articole înrudite