20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care e procedura de contestare a executării silite unui bilet la ordin în România
Care e procedura de contestare a executării silite unui bilet la ordin în România

Fiind un instrument financiar de plată des întâlnit în relaţiile dintre profesionişti, biletul la ordin joacă un rol important în stingerea obligaţiei contractuale izvorâte din contracul încheiat între cele două părţi, având scopul garantării obligaţiilor de plată. Cel mai mare avantaj al biletului la ordin îl constituie calitatea de titlu executoriu în România. Astfel, dacă nu este respectată obligaţia de plată în baza biletului la ordin la scadenţă, creditorul este îndreptăţit să solicite direct executarea silită în România. Legea nr. 58/1934 prevede, însă, şi modalitatea prin care se poate obţine anularea executării silite unui bilet la ordin în România. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii comerciale şi anularea executării silite a biletelor la ordin în România care vă poate îndruma în procedura de anulare a executării silite în România.
Conform Legii nr. 58/1934, în situaţia în care obligaţia de plată nu este executată la scadenţă, executorul judecătoresc din România va comunica debitorului o somaţie de plată prin care îl va pune în întarziere, având un termen de 5 zile pentru a formula contestaţie la executarea silită în România. Executorul judecătoresc în România va efectua procedura de drept comun, înştiinţând debitorul că, în cazul în care nu îşi va respecta obligaţia de plată, conform somaţiei de plată, va continua cu procedura de executare silită în România.
Contestaţia la executare silită în România, în ceea ce priveşte biletul la ordin, titlu executoriu în România, se va introduce la instanţa de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini.
Un avocat specializat în litigii comerciale şi anularea executării silite a unui bilet la ordin în România poate analiza dacă titlul executoriu în România emis a fost completat în mod corespunzător şi în termenul legal, în conformitate cu dispoziţiile legale şi, de asemenea, vă poate îndruma în procedura de anulare a executării silite a biletului la ordin în România.
Este posibilă şi formularea unei cereri de suspendare a executării silite în România numai în cazul în care contestatorul, înscriindu-se în fals, nu recunoaşte semnătura sa sau pe cea a reprezentanţilor legali ori a împuterniciţilor săi sau nu recunoaşte procura, potrivit art. 62 din Legea 58/1934. În cazul suspendării executării silite în România, creditorul va putea obţine măsuri asigurătorii, precum poprirea sau sechestrul asigurător.
Hotărârea pe care o pronunţă instanşa asupra contestaţiei la executare în România, va putea fi atacată în termen de 15 zile de pronunţare doar cu apel.
Astfel, atunci când debitorul este prejudiciat în legătură cu nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la biletul de ordin şi la executarea silită în România, acesta poate apela la serviciile unui avocat specializat în litigii comerciale şi anularea biletelor la ordin şi a executării silite în România. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii are numeroşi avocaţi cu o vastă experienţă în domeniul anulării biletelor la ordin în România şi a executării silite, bucurându-se de o excelentă reputaţie în domeniu. (sursa Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii)


Articole înrudite