20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum putem ajuta tinerii NEETs sa-si gaseasca un loc de munca
Cum putem ajuta tinerii NEETs sa-si gaseasca un loc de munca

Integrarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training) in piata muncii poate avea un impact semnificativ asupra societatii in care traim.

In primul rand, tinerii NEETs reprezinta un cost economic si social semnificativ pentru societate. Ei sunt mai putin susceptibili sa aiba venituri sau sa contribuie la economie prin plata impozitelor, si mai mult expusi la riscul de saracie si excluziune sociala.

In al doilea rand, integrarea tinerilor NEETs in piata muncii poate contribui la reducerea inegalitatii si la cresterea bunastarii sociale. Tinerii care au un loc de munca sunt mai putin vulnerabili la saracie si excluderesociala, ceea ce inseamna au o mai mare sansa de a-si construi o cariera si de a-si atinge potentialul lor, asigurandu-si un trai mai bun.

Pentru a aborda aceste probleme, este nevoie de programe de formare si dezvoltare a abilitatilor pentru tinerii NEETs, crearea de oportunitati de munca pentru acestia si oferirea de servicii de consiliere si orientare profesionala.

O solutie excelenta prin care tinerii din categoria “NEETs” se pot ridica si pot creste din punct de vedere profesional, este reprezentata de ajutorul venit din partea profesionistilor de la Proiectlastart.ro. Scopul principal al acestui proiect, este de a creste nivelul de angajare si de a dezvolta abilitatile pentru 378 de tineri NEETs someri cu varste cuprinse intre 16-29 de ani inregistrati la Serviciul Public de Ocupare din regiunea Sud-Est, cu accent pe cei din grupurile defavorizate, cum ar fi romii si tineri din mediul rural, prin furnizarea de servicii de informare si promovare, servicii de formare profesionala, servicii de mediere pe piata muncii si sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriala in randul acestora pe durata proiectului.

Integrarea tinerilor NEETs in piata muncii poate contribui la dezvoltarea unei societati mai echitabile si mai incluzive. Tinerii care sunt activi in educatie, urmeaza cursuri de formare sau au un loc de munca stabil si cu un venit decent, au o mai mare sansa de a se implica in societate si de a contribui la bunastarea comunitatii lor.

Conceptul de integrare NEETs (Not in Education, Employment or Training) a aparut in anii '90. Acesta a fost introdus ca un mod de a descrie tinerii care nu sunt implicati in niciun fel de educatie, formare sau loc de munca. Acest concept a fost utilizat initial in tarile din Europa, dar a devenit tot mai popular in alte parti ale lumii, fiind utilizat de catre guverne, organizatii internationale si cercetatori pentru a descrie o categorie de tineri care sunt vulnerabili din punct de vedere economic si social si care au nevoie de sprijin pentru a se integra in piata muncii.

In concluzie, integrarea tinerilor NEETs in piata muncii poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra societatii in care traim din foarte multe puncte de vedere. Mai multe informatii cu privire la integrare NEETs puteti gasi la numai un click distanta accesand Proiectlastart.ro, iar daca ati luat la cunostita cazuri de tineri care sunt compatibili in categoria NEETs, nu ezitati sa dati o mana de ajutor deoarece aveti sansa de a schimba o viata.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați fonduri-ue.ro.


Articole înrudite