20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou record de firme înființate în 2022
Un nou record de firme înființate în 2022

În primele unsprezece luni ale anului 2022 au fost înființate cu 3% mai multe companii decât în anul 2008. Registrul Comerțului a raportat o cifră de aproximativ 144.000 de firme și se așteaptă ca finalul de an să fi atins pragul de 150.000.

Așa cum am amintit, anul de referință din perspectiva numărului de companii nou înființate a fost 2008, când pe parcursul întregului an au fost constituite 144.000 de societăți.

Lunar, Registrul Comerțului, publică numărul de companii înființate. Companiile pot fi persoane fizice precum sunt persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), familiale. Companiile mai pot fi persoane juridice, iar aici poate fi amintită cea mai cunoscută și des întâlnită formă de organizare, societatea cu răspundere limitată (SRL), dar putem aminti și de societatea pe acțiuni (SA).

Se poate observa că mediului antreprenorial din România i-a priit în 2022. Sunt multe persoane care și-au înființat firme pentru a accesa fonduri disponibile, atât interne, cât și externe, rambursabile, ori nerambursabile.

Pe de altă parte, în acest procent se regăsesc și mulți antreprenori ucraineni care din cauza războiului și-au mutat afacerile în Romania.

Anul 2021 a adus o creștere de 35% a numărului de companii nou înființate, fiind anul de după pandemie, respectiv anul în care economia a început să se miște.

Un alt aspect care poate fi amintit este că procedura de înființare a unei firme a fost mult simplificată și poate fi parcursă 100% online, astfel că, la acest moment, raportat la legislația existentă, este posibilă constituirea unei societăți din fața calculatorului, fiind nevoie de cartea de identitate și un sediu.

Înființarea fiecărui tip de firmă presupune completarea unui set de acte necesare, iar aici sunt mulți prestatori de astfel de servicii care se pot ocupa de redactarea și depunerea dosarului la Registrul Comerțului.

Pentru cine nu deține un imobil pentru a-și stabili sediul firmei, există posibilitatea să apeleze la serviciul de găzduire de sediu social. Acest serviciu este disponibil în marile orașe din România și nu numai și presupune stabilirea sediului firmei la o altă persoană care, în schimbul unei sume de bani, primește corespondența și o redirecționează către reprezentații firmei.


Articole înrudite