Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi sfătuiesc gălăţenii care s-au apucat deja de curăţenie să nu uite de măsurile de prevenire a incendiilor. Deoarece, în primul trimestru al anului trecut, incendiile cauzate de focul deschis, nesupravegheat, au fost cele mai multe. Din păcate nici în acest an nu s-au respectat aceste reguli, până în prezent, pompierii gălăţeni au fost deja solicitaţi să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată care, din fericire nu au produs pagube majore. ,,Un pericol mai mare apare atunci când arderea vegetaţiei se face în apropierea construcţilor sau altor materiale combustibile, precum şi în zona fondului forestier. În primul trimestru al anului trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de incendii, lucru datorat focului deschis, care a reprezentat cauza principală a acestor incendii. Aceste incendii s-au datorat nesupravegherii focurilor făcute în aer liber pentru distrugerea vegetaţiilor uscate de pe terenuri agricole, curţi sau grădini, aprinderii lor pe timp de vânt ori în apropierea pădurilor, locuinţelor sau al furajelor”, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
În aer liber, principalul factor favorizant în propagarea focului îl constituie vântul, prin viteza sa şi schimbarea permanentă a direcţiei. Alţi factori favorizanţi în propagarea focului sunt: prezenţa materialelor combustibile în apropiere (ierburi, frunze, căpiţe de fân sau resturi vegetale, construcţii din lemn etc.) şi configuraţia terenului care poate determina crearea curenţilor de aer. Propagarea focului se poate face şi prin scânteile sau particulele incandescente degajate de ardere şi purtate de vânt sau de curenţii de aer.
Din statistica naţională reiese că în luna martie a anului trecut s-au produs 1164 de incendii sau începuturi de incendii datorate arderilor necontrolate. Pentru a preîntâmpina producerea unor incendii cu efecte devastatoare se impune manifestarea unei griji deosebite la arderea resturilor vegetale, pentru că un foc scăpat de sub control poate avea consecinţe grave atât pentru cel în cauză cât şi pentru cei din jur. În acelaşi timp, toţi cei care au în administrare zone împădurite trebuie să supravegheze cu mai mare atenţie păşunile, cunoscând faptul că mulţi ciobani ard vegetaţia de pe acestea. Acest lucru se poate face prin strângerea resturilor în grămezi şi arderea acestora cât mai departe de liziera pădurii. Persoanele fizice şi juridice ce desfăşoară acţiuni de ardere a miriştilor, stufului şi a vegetaţiei uscate, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, sunt obligate să respecte prevederile reglementărilor în domeniu.
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei uscate, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate. Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri: amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor; sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A; amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Galaţi, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.