22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Nou record Cantus Mundi: 32.000 de participanţi la Ora Pământului
FOTO: Nou record Cantus Mundi: 32.000 de participanţi la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30 - 21:30, circa 32.000 de participanţi au celebrat Ora Pământului alături de Programul Naţional Cantus Mundi cu prilejul celei mai mari mobilizări voluntare mondiale dedicate protejării mediului - Earth Hour.
Copiii din peste 280 de coruri şi ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cântat alături de familii, prieteni şi profesori pentru sănătatea planetei, în spaţii publice, parcuri, pieţe sau în faţa instituţiilor din toată ţara.
„Suntem impresionaţi să vedem cum de la an la an, tot mai multe localităţi vin alături de Cantus Mundi la Earth Hour. Sărbătorim anul acesta 10 ani de la oficializarea guvernamentală a Programului Naţional Cantus Mundi, prin care promovăm accesul fiecărui copil la miraculoasa formă de integrare socială - corul. Aducem în piaţa publică acest important subiect - educaţia culturală - şi mă bucur să anunţ ca la începutul lunii mai, vom organiza cel mai mare forum de dezbateri pe această temă: Cantus Mundi Forum, la Parlamentul României! Educaţia culturală trebuie să aibă un loc important pe agenda ţării, a comunităţii, a familiei, iar evenimentul de aseară a demonstrat ca se poate! Să fie acesta un prim pas!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.
La a opta ediţie Ora Pământului organizată de Programul Naţional Cantus Mundi, copiii şi tinerii, împreună cu dirijorii şi coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudaţi în 83 de localităţi din România şi Republica Moldova. S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din 31 de judeţe, Bucureşti şi Moldova de peste Prut: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi raionul Făleşti (Republica Moldova).
La ora 20:30, lumina a fost stinsă pentru o oră şi cei peste 15.000 de copiii au interpretat a capella selecţii din cele peste 30 de piese din broşura Ora Pământului cu Cantus Mundi, editată în fiecare an de profesioniştii Corului Madrigal şi Cantus Mundi.
În capitală, Cantus Mundi a marcat Ora Pământului împreună cu 520 de copii şi tineri din 17 coruri şi ansambluri, printr-un amplu eveniment muzical organizat la Opera Comică pentru Copii.
Cel mai mare grup de copii a cântat pentru natură în judeţul Maramureş, la Baia Mare, în Parcul „Regina Maria” şi în curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare, unde peste 2.500 de persoane s-au reunit prin muzică împotriva risipei care afectează planeta. Participări impresionante în ţară au fost şi în judeţul Galaţi, unde aproape 1.000 de copii au cântat în centrul oraşului şi în localităţile Cudalbi, Iveşti, Tecuci, Torceşti şi Umbrăreşti; în judeţul Bihor, unde circa 800 de copii din 12 coruri s-au reunit în Parcul 1 Decembrie din Oradea; judeţul Ilfov, cu aproape 500 de copii care au susţinut recitaluri la Buftea şi Brăneşti; judeţul Arad, unde peste 450 de copii au cântat în Piaţa Avram Iancu din Arad şi Piaţa Regele Mihai I din Pecica; judeţul Brăila, cu 460 de copii care au susţinut momente muzicale pline de emoţie în faţa Primăriei Brăila şi la Monumentul Eroilor din localitatea Jirlău. În toată ţara, copiii au fost însoţiţi de dirijori, profesori, familii şi prieteni, care au cântat alături de ei, sub deviza „Dăruieşte naturii din energia ta!”. FOTO, mai jos!
Evenimentul a fost anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Sâmbătă, Ora Pământului 2024! 10.000 de copii, şi din Galaţi, vor cânta simultan".
Ora Pământului, manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, este un eveniment marca WWF, organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia în capitala Sydney, pe 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie. Ediţia a 18-a a Orei Pământului a avut loc sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 20:30.


Articole înrudite