Proiectul s-a născut în toamna lui 2023, atunci când Monica Turcu (artist vizual) şi Andrei Velea (scriitor) şi-au propus să aducă în oraşul Galaţi o nouă viziune asupra teatrului actual, deja existentă în Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Cluj!
Mai precis, este vorba despre piese de teatru actual, care să fie regizate într-un concept vizual, o fuziune între teatrul contemporan şi artele vizuale.
Textele sunt creaţia scriitorului Andrei Velea, regia şi scenografia sunt concepţia artistului vizual Monica Turcu.
Piesele au subiecte desprinse din lumea actuală şi îşi propun să atragă atenţia asupra unor subiecte extrem de sensibile, precum inteligenţa artificială sau războiul nuclear.
„Nu ne propunem nici să avem trupă de teatru, nici teatru independent. Suntem artişti în căutarea unor modalităţi inedite de exprimare, colegi la Asociaţia Creatorilor de Ficţiune, grup al cărui manifest cultural este arta hibridă. (...) Vrem să aducem un suflu artistic nou în lumea culturală a oraşului, un fusion între teatru şi artele vizuale. Conceptul şi realizarea îi aparţin Monicăi. Textele, inspirate din subiectele momentului, sunt scrise de Andrei. Cele două proiecte pe care le vom realiza vor avea un număr limitat de reprezentaţii. Sunt o căutare estetică în zona artei hibride, abordare inedită pentru Galaţi şi fac parte din cercetarea pentru teza de doctorat a Monicăi Turcu”, se prezintă cei doi iniţiatori ai proiectului.
Fluturii aveau miros de iarbă crudă este primul spectacol din proiect. VIDEO AICI!
Echipa a pornit cu Monica Turcu şi Andrei Velea. Un casting organizat la final de toamnă i-a adus în echipă pe tinerii actori Elena Emandi şi Andrei Ciobanu (imagini mai jos ↓). Ulterior, proiectului s-a alăturat şi bine-cunoscutul artist fotograf Simona Andrei, care a realizat fotografiile oficiale ale primei piese din proiect. Spectacolul „Fluturii aveau miros de iarbă crudă” îl va avea alături şi pe tânărul şi talentatul artist muzical gălăţean Patrick-Alexandru Păun, care va susţine un performance live.
Elena Emandi, născută în 2001, este actor la teatrul „Gulliver” şi actor colaborator la teatrul „Fani Tardini” din Galaţi. A făcut facultatea de Arte aici la Galaţi şi este una dintre cele mai interesante şi promiţătoare voci ale generaţiei ei. Andrei Ciobanu este născut în 1998. Este absolvent al facultăţii de Arte din Galaţi, secţia Actorie. A jucat în mai multe piese de teatru şi filme. Andrei e implicat în mai multe proiecte şi are experienţe profesionale care depăşesc lumea teatrului.
! Premiera va avea loc pe 28, dar şi pe 29 martie 2024, ora 18.00, la Galeria Serfioti, mansarda Librăriei Alexandria, din strada Domnească, nr. 52.
„Cum proiectul nostru de artă hibridă avea nevoie de un loc special în care să se desfăşoare, nu există un loc mai nimerit în Galaţi decât Librăriile Alexandria. Mansarda librăriei, cunoscută şi sub numele de Galeria Serfioti, a devenit locul în care spectacolele noastre se vor întâlni cu publicul”, anunţă echipa proiectului.