17 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Expoziţie I.S. Mărculescu, un pictor îndrăgostit de jazz
FOTO: Expoziţie I.S. Mărculescu, un pictor îndrăgostit de jazz

Data de 15 ianuarie 2025 marchează la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi deschidera unei expoziţii intitulată “I.S. Mărculescu/Transpuneri sonore”. Eveniment-omagiu, dedicat artistului Ioan Simion Mărculescu (MIS pentru prieteni), ne aduce aminte de cei 82 de ani de la naşterea celui care a fost directorul muzeului gălăţean între anii 1990 şi 2001, acesta fiind şi anul trecerii în nefiinţă a cunoscutului pictor.
Ardelean de origine, domnul Mărculescu şi-a găsit la Galaţi a doua lui casă, aici începându-şi cariera ca muzeograf, scenograf la Teatrul Muzical “Nae Leonard” şi apoi director al muzeului de arte.
Vernisajul expoziţiei “Transpuneri sonore” a avut loc chiar în sala care-i poartă numele, discursul de deschidere a evenimentului fiind realizat de actualul director al muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, alături de curatorul Cristiana Ştefania Culiţă.
Vizitatorii pot admira lucrările, realizate în ulei pe pânză, cărbune pe hârtie sau laviu şi cărbune, opera din patrimonial muzeului îmbogăţit de curând de patru tablouri donate de Simona Mărculescu, fiica artistului.
Arta lui I.S. Mărculescu a fost profund influenţată de dragostea lui pentru muzica de jazz, pe care a ascultat-o neîncetat şi a încorporat-o în procesul său de creaţie. Jazzul a jucat un rol monumental în practica artistului, care s-a bazat pe asemănările dintre ambele forme de artă, inspirate de influenţi cheie ai scenei. Jean-Michel Basquiat, un celebru artist american din anii 1980, pasionat şi el de muzica de jazz spunea: “Arta este modul în care decorăm spaţiul, muzica este modul în care decorăm timpul”.
Transpunerile lui I.S. Mărculescu, care a folosit un stil emergent, o combinţie între futurism, cubism şi pop-art, ne arată evadările rebele ale unui artist care a refuzat chemările proletcultismului sau dulcegăriile, pentru atitudinea curajoasă şi modernă şi viziunea liberă. Disonanţele, sincoparea şi angularitatea dinamică ne arată dorinţa de experiment si de compoziţii non-lineare care pot fi întâlnite frecvent la marii muzicieni ai jazz-ului. Printre lucrările cu “parfum” de jazz, întâlnim un mare portret al lui Jimi Hendrix (foto deschidere), o atracţie majoră pentru vizitatori.
În comunicatul oficial al Muzeului putem citi: “Jazz-ul, cu improvizaţia sa liberă şi vibraţia intensă, a fost pentru Ioan Simion Mărculescu mai mult decât muzică - a reprezentat un univers de inspiraţie. Proiectul expoziţional, îngrijit de muzeograful Cristiana Culiţă, explorează modul în care artistul a transformat energia improvizaţiei şi profunzimea emoţională a acestui gen muzical într-un limbaj vizual unic. Fie că e vorba de imaginea iconică a lui Jimi Hendrix cu accente pop-art, sau de gesturile fluide care surprind un muzician anonim în actul creaţiei, fiecare piesă este o celebrare a libertăţii şi improvizaţiei specifice jazz-ului”.
Pe data de 13 februarie este programat şi un workshop (atelier) pentru dezbateri şi discuţii legate de artistul I.S. Mărculescu, unde vizitatorii se pot întâlni cu cei care l-au cunoscut personal pe artist şi specialiştii muzeului, care vor vorbi pe temele de pictură şi grafică mărculesciană.

Galerie de imagini, mai jos!


Articole înrudite