Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi instalaţii artistice “Acest spaţiu nu există” de la Casa Artelor a avut în data de 20 ianuarie 2025 o concurenţă puternică, cum ar fi prezentarea televizată a înscăunării lui Donald Trump sau tristeteţea a ceea ce este numită, cea mai tristă zi a anului (Blue Monday). Cu toate acestea o mulţime de vizitatori au venit alături de tânăra artistă Andreea Gabriela Tudor, care are deja un CV de invidiat. Pe lângă faptul că este cadru didactic la Liceul de Arte din Galaţi, ea a absolvit programul de masterat “Teoria şi practica imaginii”, promoţia 2024, cu teza “Memorii, identităţi, istorii alternative: creaţia site-specific în oraşul (post)comunist”. Parcursul său academic include, de asemenea, un program de licenţă şi de masterat urmate la Facultatea de Arte (specializarea Arte Plastice - Pictură) din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.
Gabriela Tudor este membră-stagiară a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi bursieră a programului “Tinere Talente” organizat de Fundaţia Regală Margareta a României.
Expoziţia de la Casa Artelor, este parte a unui proiect itinerant care a debutat în toamna anului trecut la Galeria “Gheorghe Naum” din Brăila, şi oferă inclusiv proaspătul catalog al conceptului “Acest spaţiu nu există”. Curatoriat cu prietenie şi entuziasm de muzeograful Fatme Nistoroi, de la Muzeul “Carol I” din Brăila, acest proiect reflectă preocupările artistei pentru teme precum memoria familială, identitatea construită prin spaţiile emoţional-temporale, relaţia dintre om şi creaţia artistică.
Expoziţia este organizată pe trei secţiuni distincte în care putem vedea naraţiuni personale, autobiografice, o alta cu eseuri vizuale exploratorii, interogative, a treia fiind dedicată compoziţiilor expresioniste sau mai bine zis neo-expresioniste care trimit cu sensibilitate la dramele actuale cum ar fi singuraătatea sau războiul. Este impresionantă puterea şi verstilitatea stilistică, la Andreea Gabriela Tudor putându-se vedea o abordare la fel de lejeră a artei conceptuale, împreună cu intensitatea dramatică a expresionismului, unele lucrări ale Gabrielei Tudor amintind de adâncimile picturii lui Goya, instalaţiile artistice care mapează memoria sufletească legată de bunică.
Întâlnirea cu vizitatorii a fost completată şi cu un moment muzical susţinut de Gabriel Bogdan Ştefan, elev al Liceului de Arte “Dimitrie Cuclin”, care a mărit frumuseţea atmosferei prin piesele de chitară clasică alese.
“Acest spaţiu nu există”, o expoziţie admirabilă la care au fost prezenţi Erika Guadagnin, amfitrioană din partea Casei Artelor, colegii artistei, profesorii Constantin-Adrian Corcăcel, Doru Căstăian (fostul diriginte al Gabrielei din liceu, care a venit s-o susţină), Liviu-Adrian Sandu şi scriitorul (şi critic de artă) Codrin Vasiloancă-Smirnoff.
Fotografii de Florin Mocanu şi Cornel Gingăraşu
Articole similare: Studenta Tudor Andreea Gabriela din Galaţi, bursieră şi în 2024 în programul Tinere Talente al Fundaţiei Regale