Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, a cărei preparare a evoluat mult de la origini. Astăzi există multe modalități de a o pregăti datorită gamei largi de mașini diferite, dar expresorul rămâne regele incontestabil al pieței.
Născut la Torino la sfârșitul secolului al XIX-lea, expresorul a devenit rapid un simbol al culturii cafelei din Italia, aparatul perfect cu care un barista pregătește cafea de cea mai înaltă calitate. Astăzi ne putem bucura de cea mai bună cafea acasă datorită inovației expresoarelor de uz casnic. Dar de unde știi pe care să îț cumperi? Descoperă de ce gurmanzii cafelei optează întotdeauna pentru un expresor cafea automat, cunoscând toate avantajele acesteia.
Expresorul automat, esența cafelei italiene
Cafeaua espresso în stil italian rămâne piatra de temelie a oricărui barista. Este baza unei cafenele de specialitate și punctul de plecare pentru a evalua dacă este posibil să pregătești o cafea de calitate. Italia prepară desigur și alte rețete, dar espresso este cafeaua din fiecare zi, cea care se bea oricând și care urmează un întreg ritual.
Orice localnic din Italia are un espressor bun, deoarece este singurul cu care este posibil să pregătești o cafea autentică după tradiția italiană. Aceste mașini încălzesc apa pentru a obține o presiune ridicată care trece prin cafeaua măcinată pentru a face infuzia. Astfel , se realizează o extracție adecvată care captează toată aroma boabelor.
Espresso-ul italian perfect este recunoscut prin intensitatea sa aromatică, culoarea închisă omogenă și echilibrul aromelor sale. Și numai cu un expresor cafea vei obține caracteristica de spumă de culoarea alunului, imposibil de realizat cu alte metode precum infuzia rece sau aparatele de cafea cu filtru.
Expresoare de cafea pentru acasă: principalele tipuri și diferențe
Odată cu reapariția cafelei ca băutură de calitate premium, găsim pe piață din ce în ce mai multe expresoare de cafea și metode de preparare. Pentru a nu ne pierde și a ști cum să alegem cel mai bun model de expresor cafea pentru casa noastră, este convenabil să cunoaștem caracteristicile și diferențele dintre fiecare:
Expresor cafea manual. Este cele mai elementar și simplu, cu un design care nu prea s-a schimbat de-a lungul anilor. Nu se conectează la curentul electric, așa că trebuie să încălzim apa manual. Există expresorul tradițional de cafea pentru mocha sau cafea italiană și expresorul de cafea francez sau cu piston, care ce ne obligă să râșnim cafeaua. Numărul de cafele nu poate fi ajustat, în funcție de mărimea modelului.
Expresor cafea italian electric. Este același filtru de cafea mocha, dar conectat la o bază electrică care încălzește rezervorul de apă. De asemenea, menține temperatura fierbinte și se oprește automat, evitând lungirea cafelei.
Filtru de cafea. De asemenea, cunoscut sub numele de expresor american, este format dintr-un rezervor care încălzește apa, care trece printr-un filtru unde este plasată cafeaua măcinată. Infuzia cade treptat într-un ulcior, producând o cafea de intensitate redusă, foarte puțin concentrată.
Expresor cafea cu capsule. Aceste mașini încălzesc apa pentru a face infuzia sub presiune prin capsulele cu doză unică. Sunt rapide și practice.
Expresor cafea manual sau cu pompă. Este versiunea de acasă a expresorului de cafea al unui barista. Acesta reușește să imite profesioniștii în prepararea cafelei în stil italian, dar necesită o anumită abilitate în prepararea cafelei. Poți pregăti băuturi cu lapte datorită faptului că încorporează un sistem de abur care produce un amestec de aer și lapte pentru a obține o spumă de lapte bogată și cremoasă. Folosește cafea care trebuie să fie deja măcinată și lasă utilizatorul liber să controleze parametri preciși, cum ar fi raportul dintre cafea și apă, presiunea filtrului etc. În plus, unele modele pot fi utilizate și cu cafea cu doză unică.
Expresor automat. Sunt cele mai bune expresoare de cafea de pe piață, deoarece măcină boabele de cafea proaspete în același moment în care este preparată cafeaua. Ele reprezintă următorul nivel în inovația tehnologică, combinând tehnica și ușurința de utilizare. Expresoarele de cafea superautomate îți permit să te bucuri acasă, foarte ușor, de experiența barista autentică, doar prin apăsarea unui buton. Expresorul se ocupă automat de toate, de la măcinarea boabelor până la prepararea unei varietăți largi de rețete de cafea și latte.