Povestea voluntariatului la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galaţi a început de mai bine de 20 de ani, devenind o tradiţie pe care generaţie cu generaţie o îmbrăţişează cu bucurie. De-a lungul anilor s-au desfăşurat activităţi de voluntariat social, de mediu, educaţional, în sport sau în artă. De doi ani, la iniţiativa unor elevi inimoşi, voluntarii s-au organizat în Clubul Elevilor Voluntari, propunându-şi un program ambiţios, cu activităţi cât mai diversificate, care acoperă aptitudinile şi înclinaţiile multora dintre ei. Acum, din ce în ce mai mulţi dintre elevii noştri li se alătură constant, echipa crescând cu fiecare acţiune dusă la bun sfârşit.
În acest an, organizarea activităţilor pentru sărbătorile de iarnă a început încă din luna octombrie, sub un titlu simplu, dar atât de încărcat de căldură: „Şi tu poţi fi Moş Crăciun!”.
Susţinuţi de profesori, de membri ai personalului didactic auxiliar şi nedidactic, echipa şi-a achiziţionat materialele necesare, iar cei mai îndemânatici voluntari, coordonaţi de doamna bibliotecar Ina Teodoru, al cărei talent, dublat de-o consistentă experienţă, se îmbină armonios cu energia şi dorinţa elevilor de a crea, au construit o gamă diversă de ornamente pentru Crăciun originale, o încântare pentru personalul şcolii, pentru părinţi şi pentru membrii comunităţii virtuale care le-au putut admira pe contul de facebook al liceului nostru.
În paralel, alţi voluntari, în mai toate pauzele, au mers prin clase şi au promovat activitatea micilor artişti, invitându-şi colegii şi profesorii să achiziţioneze aceste ornamente, dar, mai ales, să-i convingă pe cei de acasă, rude, prieteni, vecini să doneze, la rândul lor, îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării. Târgul de Crăciun, organizat pe holurile şcolii, a avut acelaşi obiectiv frumos, de a transforma micile obiecte donate de elevi şi de profesori în fonduri cu care să susţinem campania.
Şi pentru că vorbeam de planul ambiţios pe care consiliul elevilor voluntari şi l-a propus, nu putea să lipsească din program o altă acţiune de mare succes şi cu un puternic impact emoţional, care ne-a încântat sufletele, spectacolul caritabil „Şi tu poţi fi Moş Crăciun!”, susţinut pe 15 decembrie în sala de festivităţi a liceului (foto deschidere ↑). Un moment extraordinar, desfăşurat cu "casele închise", în care entuziasmul spectatorilor (elevi, părinţi, profesori şi alţi membri ai familiei Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”) a atins cote maxime, artiştii încheind fiecare moment în ropote de aplauze.
S-a cântat muzică populară, uşoară, folk şi, bineînţeles, colinde. S-a dansat pe scenă şi în sală, nu a lipsit un sublim moment de balet, talentaţii artişti fiind exclusiv elevi ai liceului nostru, îndrumaţi cu maximă atenţie de doamna profesoară Gina Marinescu, care ne-a oferit şi 2 momente surpriză: prezenţa în sală a fostului elev Serghei Hanganu, care ne-a încântat cu 3 melodii superbe, dar şi prezenţa virtuală a artistei Nica Zaharia, la rândul ei absolventă a liceului nostru şi compozitoare a „Colindului gutuii din geam”, scris de Adrian Păunescu pe vremea Cenaclului Flacăra, melodie care a fost interpretată de două ori în cadrul spectacolului caritabil. De altfel, pe ecranul scenei a rulat filmul transmis din Australia, de doamna Zaharia, care a dorit să ne mulţumească şi să ne felicite pentru iniţiativă. Un spectacol minunat ce va aduce lumină şi în casele unor copii care poate nu au îndrăznit să-i scrie lui Moş Crăciun!
Cu banii strânşi, voluntarii au cumpărat geci şi încălţăminte de iarnă şi de primăvară pentru 20 de copii din 6 familii defavorizate. De restul banilor s-au cumpărat alimente, jucării, rechizite şi altele. Alţi elevi au împărţit darurile, neuitând niciun copil, iar joi, în ultima zi de şcoală, au pornit, însoţiţi de Moş Crăciun, de doamna profesoară Raluca Anton, cea care a pus bazele acestei minunate echipe din şcoala noastră şi este sufletul grupului, de doamna profesoară Elena Ciobanu pentru care şcoala nu poate fi altceva decât o mare familie unită şi de alţi profesori inimoşi către cele 6 locuinţe în care, pe lângă daruri, au dus lumina şi căldura din zâmbetele voluntarilor.
La Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, prin acţiunile de voluntariat, dar şi celelalte zeci de activităţi extracurriculare, elevii sunt stimulaţi să-şi formeze şi să-şi dezvolte atitudinea empatică, să-şi crească nivelul de implicare civică, să devină responsabili Şi toate acestea, împreună cu dezvoltarea tuturor celelalte competenţe cheie, pe care permanent le avem în vedere, completează profilul complex şi armonios al absolvenţilor noştri.
VEZI FOTO/VIDEO, mai jos! ↓