28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viktoria, fetiţa din Ucraina care a inventat o poveste cu îngeri, pentru a face faţă traumei
Viktoria, fetiţa din Ucraina care a inventat o poveste cu îngeri, pentru a face faţă traumei

La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experienţa traumatizantă a războiului şi a pierderii casei. Locuia cu mama şi bunica ei în Harkiv, când au început bombardamentele. Fetiţa dormea şi când zgomotul exploziilor a trezit-o, pe jos, în cameră, erau pene albe. Şi-a inventat o poveste, pentru a putea face faţă, la vârsta ei, traumei: erau pene de la îngerii care ne-au protejat, povesteşte Viktoria. Astăzi, este inclusă în programul de asistenţă umanitară al Salvaţi Copiii România.
9.287 de copii şi 11.403 de adulţi au primit asistenţă umanitară complexă,  prin echipele Organizaţiei Salvaţi Copiii, la nivelul judeţelor Tulcea şi Galaţi, de la începutul invaziei militare din Ucraina. Salvaţi Copiii înfiinţează în Galaţi primul Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina, subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat AICI!

ucraina 2

Ajutor din prima zi!

Salvaţi Copiii a oferit, până acum, pentru 136.387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni şi 58.147 de adulţi (femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse) sprijin umanitar, asistenţă juridică şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite 11.610 tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni.
Organizaţia Salvaţi Copiii a fost prezentă la punctele de trecere a frontierei din Giurgiuleşti şi Isaccea încă din prima zi din care refugiaţii din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară.
Echipele de teren ale organizaţiei asigură alimente, suport emoţional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaţilor, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanţii autorităţilor prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră).
Cu acordul reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, a fost amenajat la Isaccea un spaţiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, suzete, biberoane, şerveţele umede, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, articole de vestimentaţie/încălţăminte, cartele telefonice etc.
La Isaccea, a fost oferit sprijin unui număr de 8.701 copii şi 10.907 adulţi, mame, persoane vulnerabile, bărbaţi cu derogare medicală, dar şi alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor. De asemenea, s-a încheiat o colaborare prin care se oferă mâncare caldă gratuită persoanelor care tranzitează vama. Astfel, din data de 15 martie, Salvaţi Copiii România a organizat în Vama Isaccea Bucătăria mobilă, care furnizează aproximativ 800 de porţii de mâncare caldă pe zi (trei feluri), oferind, până în prezent, peste 82.000 de meniuri zilnice.
De asemenea, Salvaţi Copiii a acordat asistenţă în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Galaţi, dar şi în afara centrului, pentru 790 de persoane – 446 de copii şi 344 de adulţi. Pentru toţi copiii au fost desfăşurate activităţi recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvaţi Copiii, dar şi în spaţiile de joacă organizate în aer liber. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălţăminte sau produse de igienă şi au beneficiat de consiliere informaţională. De asemenea, Salvaţi Copiii a început să distribuie persoanelor asistate tichete sociale, pentru ca acestea să-şi poată procura cele necesare în funcţie de propriile nevoi. Echipele mobile ale Organizaţiei Salvaţi Copiii au oferit, în Tulcea şi Galaţi, tichete sociale şi consiliere informaţională pentru 292 de persoane – 140 de copii şi 152 de adulţi.

Informaţii, îndrumare şi consiliere!

„La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ei au nevoie în special de informaţii, îndrumare şi consiliere pentru a accesa drepturile şi serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învăţământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă şi, de asemenea, accesarea serviciilor de consiliere emoţională”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Înfiinţarea şi funcţionarea Centrului de consiliere şi informare de la Galaţi sunt susţinute cu sprijin financiar din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe.
Salvaţi Copiii va deschide centre de consiliere şi informare în cinci zone principale (Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Suceava, Baia Mare) în care copiii şi familiile sunt cazaţi şi decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spaţii vom oferi consiliere şi informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activităţi pentru copii şi adolescenţi, suport material şi financiar, potrivit unui comunicat al Organizației.


Articole înrudite