27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Valul de scumpiri atinge şi educaţia universitară din Galaţi
Valul de scumpiri atinge şi educaţia universitară din Galaţi

Studenţii gălăţeni din Universitatea Dunărea de Jos (UDJ) sunt nemulţumiţi de creşterea nejustificată, în opinia lor, a taxelor de studii. „Pentru al treilea an la rând, Senatul Universităţii creşte aceste taxe de studii pentru anul următor, în condiţiile în care nu există o justificare, nici măcar din punct de vedere al calculului matematic”, a reclamat liderul Ligii Studenţilor din Galaţi, Ionuţ Dumitraşcu, el însăşi student la o facultate cu taxă. El a amintit, într-o conferinţă de presă ţinută luni la sediul LSG din cadrul Facultăţii de Mecanică a UDJ Galaţi, că dacă în urmă cu trei ani taxele de studii erau în jur de 2.200 de lei la toate facultăţile, atât la profil Uman cât şi la cel Tehnic, pentru anul universitar 2014/2015 taxele au fost ridicate la un plafon destul de mare, de 2.700 de lei şi, respectiv, 3.200 de lei. „În şedinţa Senatului de joi, 19 iunie, s-a stabilit acest plafon al taxelor, fără ca noi, studenţii, să avem posibilitatea să intervenim în vreun fel”, a mai spus Ionuţ Dumitraşcu.
Potrivit regulilor universitare, fiecare instituţie de învăţământ superior are posibilitatea să adopte propriul nivel de taxe de studii, funcţie de criteriile stabilite în Senatul universitar. Studenţii gălăţeni acuză că aceste hotărâri nu sunt adoptate transparent, iar organizaţia studenţească nu are vreun rol direct în stabilirea criteriilor şi a nivelului taxelor. Conducerea LSG susţine că, în acest an, există riscul ca mulţi dintre tinerii interesaţi de programele de studiu ale Universităţii din Galaţi să migreze către alte universităţi din ţară. Şi acest lucru poate avea consecinţe atât asupra unor facultăţi, în particular, dar şi asupra Universităţii Dunărea de Jos în ansamblu, mai ales că sunt temeri că numărul absolvenţilor de bacalaureat (grup ţintă la admitere) de anul acesta este în scădere.

Facutăţile „căutate” sunt suprataxate, ca în piaţă

Ionuţ Dumitraşcu, liderul LSG, a subliniat că UDJ Galaţi este printre primele universităţi din ţară, dar la nivel de taxe de studiu aplicate. Cu toate că a recunoscut că această creştere de 200 de lei nu are efect decât asupra persoanelor care dau admitere sau studiază pe locurile cu taxă, el a amintit că facultăţi de top ale Universităţii, care sunt interesante pe piaţa studiilor în acest moment, cum ar fi: Calculatoare, Inginerie Electrică sau Arhitectură navală, vor trebui să îşi reducă numărul de locuri pentru că vor fi prea puţini interesaţi să se mai înscrie sau chiar să abandoneze cursurile din motive economice, cum s-a mai întâmplat până acum.
Liderii studenţilor gălăţeni au anunţat că sunt hotărâţi să poarte negocieri cu managementul Universităţii în vederea luării unor măsuri de diminuare a taxelor de studii sau, dacă nu sunt înţeleşi, să declanşeze, din toamnă, mişcări de protest cu privire la modul discreţionar în care se adoptă unele hotărâri în senatul universitar.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi