15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Turtele sau Scutecele Domnului, dulcele tradiţional al Ajunului de Crăciun (FOTO)
Turtele sau Scutecele Domnului, dulcele tradiţional al Ajunului de Crăciun (FOTO)

Gospodinele din sudul Moldovei fac ultimele pregătiri pentru masa de Crăciun. Femeile şi-au umplut deja cămările cu caltaboş, cârnaţi şi tobă. Însă, la cina de Ajun nu pot lipsi sărmăluţele de orez în foi de varză şi perele coapte. Dar cele mai delicioase şi aşteptate sunt însă Scutecele Domnului, făcute după o reţetă transmisă de sute de generaţii.

Istoria acestei delicatese de post este pierdută în timp şi nimeni nu ştie de ce acest obicei s-a păstrat, sau a apărut doar aici. Un singur lucru este clar, că ele simbolizează primele scutece cu care a fost învelit Iisus în ieslea de la Betleem. Din apă şi făină se face coca care apoi se modelează şi se taie pe o pernă folosită doar aşa, ceva cu husă nouă. Turtele se coc şi se lasă la uscat, timp de câteva zile, iar apoi foile subţiri devin Scutecele Domnului.

„Frumuseţea lor este dată de frământat, frământ mult, ele ies frumoase, dacă mă grăbesc şi frământ puţin, nu e nimic bun . Le pun apoi în aşteptare pe această pernă care este pregătită din vreme, apoi iau coca în mâini, trebuie să o întind pe pernă până ea devine transparentă. Am tăiat-o în patru, acolo aragazul arde, le pun la cuptor apoi aştept, trebuie să iasă toate transparente“, ne explică Ecaterina Hulea, gălăţeanca din Odaia Manolache cunoscută ca şi culegătoare şi păstrătoare a datinilor din zonă.

Mai apoi se pune la fiert sirop simplu din apă şi zahăr. Se ia pe rând fiecare foaie subţire şi se înmoaie în sirop şi se aşează în tavă. După primul strat de foi se presară nuca, rahat, coajă de lămâie, stafide şi miere. „Pun un pic de halva fără cacao pentru a nu înnegri turtele şi apoi mierea de albine. Scutece fără miere de albine, nici pomeneală, mierea le dă tot farmecul“, a mai spus Ecaterina Hulea.

După umplere, tava este lăsată câteva ore pentru ca siropul să pătrundă bine foile. Acest preparat va primi binecuvântarea preotului. Înainte de Ajun le înmuiem, ca în ziua de Ajun ele să fie gata pregătite ca să le împărţim. Întâi le tămâiem şi apoi le împărţim copiilor care vin să colinde în Ajun, şi nu numai, dăm şi vecinilor, rudelor şi oricui, în memoria celor duşi dintre noi“, mai spunea Ecaterina Hulea.

Gospodinele pregătesc pentru Crăciun sărmăluţe, cârnaţi, tobă, caltaboş şi colaci. Dar cele mai aşteptate, mai ales de copii, sunt delicioasele Scutece, care se prepară o singură dată pe an, de Ajunul Crăciunului.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓


Articole înrudite