23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Calendarul ortodox marchează în fiecare an pe data de 8 noiembrie sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cunoscuţi în tradiţia populară ca fiind conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat mesagerul veştilor bune, întrucât el a fost cel care le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria.

Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. În iconografia ortodoxă, Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în costum de soldat, care poartă în mână o sabie cu vârful îndreptat spre pământ.

 

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

 

În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei şi ard păcatele sufletelor. În satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi.

În zonele de munte, cei doi Arhangheli sunt şi patronii oilor. Ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb – turta arieţilor (arieţi – berbecii despărţiţi de oi). Această turtă se consideră a fi dătătoare de fertilitate. În dimineaţa zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în târla oilor. Dacă aceasta cădea cu faţa în sus era motiv de bucurie şi semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu faţa în jos era semn de mare necaz şi vremuri grele.

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc “Vara iernii”.

În ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi fără lumânare sau în împrejurări năprasnice.


Articole înrudite