Şi în acest an Asociaţia de Spijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism (APCA) Galaţi implementează proiectul numit “Căsuţa Albastră”, cu sediul vizavi de Potcoava de Aur. „Căsuţa ALBASTRĂ” este, de altfel, şi singurul centru din judeţul Galaţi dar şi din judeţele vecine unde se efectuează testarea cu ADOS – Golden standard la nivel internaţional în diagnosticarea precoce şi evaluarea periodică a autismului. Testul este necesar în diagnosticarea precoce şi evaluarea periodică a autismului. Prin posibilitatea de efectuare a acestui test, Galaţiul devine unul dintre puţinele municipii din ţară în care se pot diagnostica, de la vârste extrem de fragede, copiii cu TSA. Însă testul ADOS nu se realizează doar pentru confirmarea unui diagnostic, ci şi pentru înlăturarea unor suspiciuni ale părinţilor cu privire la o posibilă tulburare din spectul autosmului la copil. Nicoleta Lupoae, preşedinta APCA Galati, spune că este vorba de “un test prin care copiii foarte mici sunt diagnosticaţi pe autism. Testul ADOS ne ajută şi în implementarea terapiei, copiii sunt evaluaţi periodic şi astfel se vede cât de mult a progresat copilul, unde sunt problemele mai mari, ce terapii dau rezultate”.
Deja, la Căsuţa Albastră au fost testaţi ADOS zeci de copii, cel mai mic având doar un an şi opt luni, un aspect extrem de important în condiţiile în care diagnosticarea precoce şi terapia duc la o mai bună recuperare. Cât de mult contează să se poată efectua la Galaţi un astfel de test, ne explică Maria, mămica unui băieţel de 14 ani cu autism: “Acum câţiva ani, când am descoperit că băiatul are autism, era foarte greu. Centre de recuperare nu erau decât la Bucureşti sau Bârlad, pentru asta trebuia programare cu o lună înainte, apoi, era nevoie de bani mulţi, pentru că însemna cazare acolo... Nu doresc nimănui să aibă copil cu autism şi a avea un astfel de copil este foarte greu, dar vă spun că de când venim la Căsuţa Albastră lucrurile s-au îmbunătăţit”.
Pentru ca APCA Galaţi să poată deţină şi folosi un astfel de test a fost nevoie de o sumă importantă de bani, peste 15.000 de lei, bani pe care APCA i-a procurat datorită strângerii de fonduri în cadrul mai multor acţiuni caritabile desfăşurate anul trecut. Gălăţenii care doresc să suţină în continuare activitatea APCA Galaţi o pot face direcţionând cei 2% din impozitul pe venit către asociaţie. Detalii şi date de contact găsiţi pe site-ul asociaţiei http://autism-apca.ro.