24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În cadrul Zilelor medicale tecucene, una dintre temele prezentate a fost „Cât de târziu diagnosticăm virusul HIV în Galaţi”, a medicului Daniela Arbune. Această temă a stârnit interesul publicului, mai ales datorită datelor prezentate, unele dintre acestea fiind îngrijorătoate, tinând cont că la nivelul judeţului Galaţi, în perioada 1990-2012, au fost diagnosticaţi 600 de pacienţi, iar dintre aceştia, în intervalul 2005-2012 au fost depistaţi 115 pacienţi noi cu infecţie HIV. Mortalitatea în cazul infecţiei cu HIV, care în ultima fază se transformă în SIDA, aceasta fiind faza majoră a infecţiei, este destul de mare, ajungând la 12,7%.
„Sunt 30 de ani de la începuturile epidemiei HIV-SIDA, iar în ultimul timp numărul cazurilor infectate cu HIV a stagnat. Este bine de ştiut că HIV determină o infecţie permanentă, care deteriorează progresiv sistemul imun şi se manifestă prin afecţiuni clinice concordante cu sistemul imunodepresiei. De cele mai multe ori pacinţii sunt cu diagnostic întârziat, iar în stadiul avansat se ajunge la SIDA. În România sunt înregistrate 12.000 de cazuri cu HIV, iar dintre acestea, doar 9.000 sunt acum în viaţă. Campania HIV-SIDA 2012 are sloganul «Să ne strângem mâinile» iar noi trebuie să fim alături de cei care suferă de această afecţiune”, a precizat dr.Daniela Arbune.
Numărul cazurilor de infecţii cu HIV din nordul judeţului este extrem de îngrijorător, la nivelul municipiului Tecuci existând 80 de cazuri, iar cea de-a doua localitate în „topul” acestei afecţiuni este satul Toflea, unde sunt nu mai puţin de 50 de cazuri. Pentru a se preîntâmpina extinderea cazurilor de HIV, dr.Daniela Arbune a făcut un apel către cei prezenţi: „Acest virus este extrem de periculos şi cu toate acestea efectuarea analizelor în ce priveşte depistarea HIV se face doar cu acceptul scris al pacientului. Ideal ar fi ca aceste analize să intre în rândul analizelor curente, fără nicio teamă, având în vedere faptul că o diagnosticare precoce poate duce la o îmbunătăţire a vieţii pacientului. Persoanele care vin în cabinete ar trebui încurajate să facă acest test, care este o analiză normală, însă cu beneficii majore”.


Articole înrudite