În seara zilei de 1 spre 2 aprilie 2013, specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au fotografiat prin telescopul principal al Observatorului supernova 2013am din galaxia Messier 65 (M65). Pe 23 martie 2013 a fost confirmată existenţa unei supernove observată prima dată pe 21 martie. Supernova s-a produs într-o galaxie vecină Căii Lactee, galaxie denumită Messier 65 (M65), situată la o distanţă aproximativă de 35 milioane de ani-lumină de noi. Supernova a primit numele de catalog 2013am din partea Biroului de Telegrame Astronomice al Uniunii Astronomice Internaţionale. Galaxia în care s-a produs această supernovă este situată în constelaţia Leul.
„Magnitudinea aparentă a supernovei măsurată la observator este de 16.4 (putând să crească în următoarele zile până în jurul magnitudinii 11). Pentru a înţelege diferenţa de strălucire, trebuie spus că supernova este acum de 14.000 de ori mai slabă în strălucire decât cea mai slab strălucitoare stea vizibilă cu ochiul liber pe un cer departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi de peste un milion de ori mai slab strălucitoare decât cea mai strălucitoare stea din constelaţia Leul, Regulus, care are magnitudinea de 1.3, fiind vizibilă foarte uşor cu ochiul liber chiar şi din interiorul marilor oraşe, în care există poluare luminoasă,” ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi.
Supernovele reprezintă faza finală din evoluţia unor stele mult mai masive ca Soarele, ce se manifestă printr-o explozie violentă ce cutremură întreg mediul interstelar vecin, având pentru o scurtă perioadă de timp luminozitatea mai mare decât a unei întregi galaxii.
„Pentru a înţelege diferenţa de strălucire, trebuie spus că supernova este acum de 14.000 de ori mai slabă în strălucire decât cea mai slab strălucitoare stea vizibilă cu ochiul liber pe un cer departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi de peste un milion de ori mai slab strălucitoare decât cea mai strălucitoare stea din constelaţia Leul, Regulus, care are magnitudinea de 1.3, fiind vizibilă foarte uşor cu ochiul liber chiar şi din interiorul marilor oraşe, în care există poluare luminoasă,” a adăugat muzeograful Ovidiu Tercu.
Din echipa de observaţie a supernovei 2013am a făcut parte şi Alex Dumitriu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici” care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.