Conducerea Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi a decis ieri să redeschidă oficial staţia pilot de carne şi produse din carne şi staţia pilot de lapte şi produse lactate din cadrul instituţiei de învăţământ cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei. Cele două obiective au fost realizate prin proiectul “Reabilitarea, modernizarea, retehnologizarea şi reechiparea infrastructurii educaţionale universitare în vederea creării la Galaţi a unui pol de educaţie şi de cercetare tehnologică în domeniul ştiinţei şi ingineriei alimentelor”. „Noi îi învăţăm pe studenţii noştri tehnologia clasică, tehnologia normală de prelucrare a produselor din carne şi putem vorbi şi de tradiţie. Primul lucru pe care trebuie să îl înveţe este să facă aceste reţete corect, din punctul de vedere al reţetelor tradiţionale. Al doilea este să conducă tehnologia modernă doar pentru a obţine un produs de calitate superioară şi nu a obţine un produs care să mimeze un produs de calitate superioară. Oamenii sunt amăgiţi la magazinele alimentare pentru că există o zonă de flexibilitate legislativă, care permite acest lucru producătorului. Cel care însă decide asupra calităţii este tot consumatorul”, a declarat Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.
Calitate, înainte de orice
Repunerea în funcţiune a celor două staţii reprezintă practic continuarea unei tradiţii la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. “Noi eram recunoscuţi pentru această staţie şi am reuşit să o redeschidem modernizată. Totul pentru studenţii nostri, care să devină buni tehnologi şi care să le ofere consumatorilor produse sigure. Astfel, reuşim să înviem o tradiţie a facultăţii noastre, care ne-a ţinut mereu pe primul loc”, a precizat prodecanul Daniela Burga. Participanţii la evenimentul de ieri au avut ocazia să deguste din produsele create de studenţi şi să analizeze instalaţiile de producere a produselor din carne şi lapte. „Produsul nu va exista ca produs decât dacă va fi cumpărat. Noi vrem să arătăm etalonul şi studenţii să încerce să nu uite niciodată cum trebuie făcut. Noi creăm prin aceste contracte de cercetare produse noi, fără rabat la calitate. Produsele din carne trebuie să fie produse din carne şi nu produse cu carne”, a concluzionat profesorul Petru Alexe.