14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Una dintre cele mai vechi instituţii sanitare din judeţul Galaţi, care împlineşte 125 de ani, a fost transformată de autorităţi în Secţie exterioară de Boli Cronice a Spitalului Judeţean. Închis în luna aprilie, după ce, printr-o decizie a Guvernului, unităţii medicale i s-a retras dreptul de a mai primi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Spitalul din Iveşti a fost redeschis joi, la iniţiativa Consiliului Judeţului şi a conducerii Spitalului Judeţean.
„Spitalul funcţionează acum ca Secţie exterioară de Boli Cronice a Spitalului Judeţean. Este prematur să vorbim despre organigramă pentru că abia astăzi s-a redeschis, iar aceasta va fi stabilită de către conducerea Spitalului Judeţean. Eu am discutat cu autorităţile pentru a fi reangajate pe posturi cadrele medicale care au activat înainte în spital. După închiderea acestuia, multe dintre infirmiere, îngrijitoare şi asistente au rămas şomere. Lipseşte personalul, în acest moment, însă mai este doar o chestiune de timp până se va rezolva şi această problemă. Probabil nu va mai exista manager sau director, având în vedere că spitalul funcţionează ca secţie a Judeţeanului. Cred că va exista doar un şef de secţie în funcţie de conducere”, ne-a declarat doctorul Sorin Baican, fostul manager al Spitalului din Iveşti. Potrivit acestuia, cele 39 de persoane care au activat în cadrul fostului spital au de încasat restanţe salariale de mai bine de un an şi jumătate.
„Să vedem ce putem face pentru aceşti oameni. Câţiva dintre ei au reuşit să se angajeze în alte unităţi sanitare, dar alţii nu au loc de muncă acum. Spitalul a fost desfiinţat abuziv de către preşedinte şi Ministerul Sănătăţii. Acum, secţia are 30 de paturi, este modernizată”, a adăugat medicul Sorin Baican. Restanţele salariale ale personalului medical se ridică la 250.000 de lei, suma cuprinzând şi contribuţiile restante către şomaj, pensii, precum şi către sănătate.
Unitatea medicală deserveşte 50.000 de locuitori
Deşi, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a propus transformarea spitalului într-un centru medico-social, Consiliul Judeţului şi Spitalul Judeţean au optat pentru o secţie externă superioară de boli cronice. „Numărul total de paturi este tot de 1.222 pentru că au fost reduse cele nerentabile pentru a putea fi inclusă această secţie. Era păcat ca acel spaţiu, reabilitat cu foarte mulţi bani, să fie lăsat în paragină. Redeschiderea secţiei este un prim-pas. Trebuie, în primul rând, aprobarea ministerului pentru noua structură. DSP a acordat aviz în acest sens. Nu mi se părea normal să privăm 50.000 de locuitori de servicii medicale. Mi-aş fi dorit ca spitalul să fie transformat într-o unitate medico-socială. Aceasta a fost propunerea mea, pentru că avem foarte mare nevoie de astfel de unităţi, dar nu mi se pare rea ideea unei secţii exterioare”, ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.


Articole înrudite