17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalele verifică eficienţa dezinfectantelor
Spitalele verifică eficienţa dezinfectantelor

De astăzi, în spitalele din ţară a început o acţiune de autocontrol a eficienţei substanţelor dezinfectante folosite. La Spitalul de Urgenţă operaţiunea a început de dimineaţă. „În urma videoconferinţei de ieri, coordonată de Ministerul Sănătăţii, s-a decis verificarea modului în care funcţionează dezinfectantele şi dacă efectul este cel scontat sau nu. Pentru început recoltele sunt de autocontrol, realizate de către personalul propriu din cadrul Compartimentului de Supraveghere a Infecţiilor Nozocomiale din cadrul spitalului, urmând ca ulterior să aibă loc şi alte acţiuni. Pentru moment s-a început cu verificarea produselor Hexifarma, pentru care a trebuit să facem şi o raportare, pe care am dat-o către Direcţia de Sănătate Publică. Noi nu deţinem decât un singur produs de acest tip, un antiseptic pentru tegumente. S-au recoltat probe de pe tegumente. Este vorba despre Poliodin Scrub. La indicaţia DSP vom demara o acţiune de verificare şi a celorlalte tipuri de dezinfectante utilizate în spital. Am început cu dezinfectantele pentru suprafeţe. Procedura constă în a face o recoltă de probe de suprafeţe, instrumentar, tegumente. Întâi se curăţă suprafaţa, se aplică dezinfectantul în concentraţia recomandată apoi se lasă timpul de contact necesar şi ulterior se face recolta în funcţie de suport“, a precizat dr. Mihaela Debita, director Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Acţiunea de control făcută de către angajaţii spitalului va fi verificată apoi şi de către echipele Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Aceştia vor primi şi rezultatele testelor făcute la Judeţean, rezultate lucrate în laboratorul spitalului. Probele de verificare luate de către echipele DSP se vor lucra în laboratorul propriu al DSP.
În judeţul Galaţi numărul cazurilor de infecţii nozocomiale creşte de la un an la altul. „În urma informaţiilor apărute în mass media cu privire la eficacitatea substanţelor dezinfectante utilizate în spitale, Ministerul Sănătăţii a dispus o acţiune de control. Se verifică eficacitatea acestor substanţe. Direcţia de Sănătate Publică a trimis tuturor spitalelor solicitarea de a furniza tipul substanţelor utilizate, modul de utilizare şi rezultatele autocontrolului pe care şi le face fiecare spital. Vom efectua apoi o acţiune de control pentru a vedea dacă informaţiile furnizate de spitale sunt reale. Până în anul 2013 la nivelul judeţului Galaţi se raportau până în 100 de infecţii nozocomiale, în 2014 am înregistrat 171 infecţii nozocomiale iar în 2015 au fost raportate 256 infecţii nozocomiale. Aceste cifre nu sunt relevante cu privire la modul în care se face dezinfecţia în unităţile spitaliceşti deoarece ştim cu toţii că în anii din urmă exista o reticenţă în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii nozocomiale”, a spus dr. Valentin Boldea, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Rezultatele controalelor vor fi raportate către Ministerul Sănătăţii.


Articole înrudite