Numărul copiilor cu autism din judeţul Galaţi creşte de la an la an, fenomen constatat de reprezentanţii ONG-urilor locale, înfiinţate de părinţii copiilor cu autism. În ultimii ani, numărul asociaţiilor specializate pe tulburări de autism a ajuns la 6 în municipiul Galaţi. În cadrul acestor asociaţii, copiii beneficiază de terapii – logopedie, kinetoterapie, recuperare psihomotrică etc. – iar costurile acestor terapii (care ajung la 2.000 de lei lunar) sunt suportate, în proporţie de 50%, de asociaţie, din diferite surse – donaţii, direcţionarea a 2% impozit pe venit etc. Din cauza numărului mare de copii cu autism care au nevoie de terapie, toate cele 6 fundaţii specializate pe acest gen de probleme au liste de aşteptare pe care sunt înscrise familii care aşteaptă să înceapă programele de recuperare.
"Numărul copiilor cu autism este foarte mare, dar nu există date statistice clare. Ştiu că în 2013, când am înfiinţat ONG-ul nostru, am aflat de la Spitalul Judeţean că erau 347 de copii cu autism înregistraţi într-un an, dar situaţia nu este cea reală, pentru că mulţi părinţi în prima fază nu merg să diagnosticheze copilul, din teama de adevăr. Este drept, în ultimii ani, după medializare, părinţii au devenit mai deschişi, am învăţat că nu nu avem de ce să ne ascundem, să nu vorbim de aceste lucruri. De-a lungul timpului, la asociaţie am oferit terapie pentru zeci de copii. Acum avem 37 de beneficiari şi vorbesc inclusiv de cei care se află pe lista de aşteptare... Avem atât de multe cereri încât, din păcate, există o listă de aşteptare. Această situaţie nu este doar la asociaşia noastră, ci la toate asociaţiile", spune Elisabeta Lăcătuş, preşedinta Asociaţiei "Dincolo de Tăcere", ea însăşi mamă a unui copil de 13 ani diagnoisticat cu autism.
Potrivit datelor Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, în judeţul Galaţi există 1.534 de copii cu diverse grade de handicap, din care 260 cu autism.
Totuşi, din estimările reprezentanţilor ONG-urilor de profil, numărul copiilor cu autism din judeţul Galaţi ar atinge cifra 1.000, însă mai puţin de o treime sunt înregistraţi oficial drept persoane cu dizabilităţi. Motivele pentru care copiii cu autism nu sunt înregistraţi oficial sunt fie pentru că aceştia sunt prea mici pentru a le fi depistată afecţiunea, fie părinţii lor refuză să obţină, pentru ei, certificate de dizabilităţi, refuzând astfel să accepte realitatea. O greşeală gravă, căci se încetineşte ritmul de recuperare, mai spune Elisabeta Lăcătuş: "Este lucru ştiut că, dacă nu se începe terapia la vârste mici, durează mult mai mult procesul de recuperare. În alte ţări, cu tradiţie şi expertiză în astfel de probleme, terapia începe chiar de la câteva luni, dar, încă o dată, vorbim de posibilitatea de diagnosticare precisă... Revenind, spuneam că terapia trebuie începută de la vârste foarte fragede. Dacă nu, şi costurile acestei terapii cresc. Sunt familii care plătesc circa 2.000 de lei pe lună pentru aceste terapii. În cadrul asociaţiilor însă costul terapiilor se reduce, pentru familie, cam la jumătate, pentru că restul este suportat de fundaţie, din diferite surse - virarea a 2% din impozitul pe venit, donaţii... În plus, baza materială existentă la fundaţie scuteşte familia de a cumpăra aceste jocuri... Eu vă spun pentru că, la început, când nu aveam asociaţia, a trebuit să cumpăr jocuri sau dispozitive pentru băieţel, jocuri pe care apoi nu le-a mai folosit dar care au costat semnificativ...În plus, trebuie diferenţiate terapiile pentru copiii de vârste mici de cele pentru cei mai mari şi pentru adolescenţi. Noi, părinţii copiilor cu autism, ne gândim că aceşti copii cresc, vor deveni adulţi şi noi vom îmbătrâni. Ne gândim la o variantă şi pentru acea perioadă, când noi, părinţii, nu vom mai putea să avem grijă de copiii noştri, dar ei vor avea nevoie, în continuare de sprijin. De aceea ne chinuim de aproape doi ani să înfiinţăm un centru de recuperare care să se transforme, pe viitor, într-un centru rezidenţial în care copiii noştri să trăiască demn. Am reuşit să obţinem terenul, se află în extravilan, în apropierea Galaţiului, iar pentru acest centru, pe data de 21 decembrie, la Teatrul Muzical, va avea loc un spectacol caritabil, susţinut cu sprijinul Şcolii Generale nr. 28, iar cu fondurile obţinute vom încerca să construim gardul terenului".
Însă latura financiară a terapiei copiilor cu autism sau problemele cu care se confruntă asociaţiile de profil sunt doar câteva dintre obstacolele de care se lovesc familiile copiilor cu autism. Una dintre cele mai mari probleme rămâne mentalitatea societăţii faţă de astfel de copii, o situaţie dificilă, mai ales având în vedere că specialiştii sfătuiesc părinţii copiilor cu autism să îi integreze pe aceştia în învăţământul de masă. Aici, însă, printre ceilalţi copii, cel cu autism devine de multe ori marginalizat, din cauză că restul clasei nu înţelege cu ce se confruntă acesta.
Pentru o mai bună conştientizare şi acceptare de către societate a copiilor cu autism, în această perioadă, Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” din Galaţi desfăşoară proiectul ediucaţional-caritabil “Dăruieşte o bucurie de Crăciun”.
În cadrul proiectului, până pe 30 decembrie, la sediul filialei, elevi din Galaţi vor realiza colecte de jucării, rechizite, cărţi şi dulciuri, toate destinate beneficiarilor Asociaţiei non-guvernamentale „Dincolo de tăcere” Galaţi, ONG care se ocupă de copiii cu autism. Pe 23 decembrie, darurile strânse în cadrul colectelor vor fi donate copiiilor din cadrul Asociaţiai „Dincolo de tăcere” din Galaţi, însă activităţile derulate în cadrul proiectului vor continua până la finele anului.