17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societăţile locale, între profit şi pierdere
Societăţile locale, între profit şi pierdere
Bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor aflate în subordinea municipalităţii au fost aprobate în cadrul şedinţei de săptămâna trecută de către consilierii locali PSD, PNL şi PC în timp ce aleşii PDL au votat împotrivă, arătându-se nemulţumiţi de modul de construcţie a bugetelor, în sensul că un procent însemnat se duce pe salariile angajaţilor. Consilierii pedelisti au anunţat că vor vota un singur buget, şi anume al societăţii Apă Canal, unde au afirmat ei că se văd îmbunătăţiri ale activităţii, lucru care nu se poate spune în cazul altor societăţi. Trebuie remarcat că fiecare buget a fost votat cu un amendament care prevede modificarea cheltuielilor de personal ca urmare a adoptării hotărârii care prevede plafonarea salariilor la nivelul indemnizaţiei de viceprimar.

Profit estimat pentru acest an

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Societăţii Administraţia Pieţelor Agroalimentare prevede obţinea în anul acesta a unor venituri totale în suma de 19.655 de mii lei, sumă mai mare cu 7,15% faţă de veniturile totale aferente anului trecut. Cheltuielile totale au fost prognozate la 19.509 mii de lei, lucru care face ca pentru acest an societatea să estimeze obţinerea unui profit net de 123 mii lei. Şi Apă Canal şi-a propus că anul acesta să obţină profit, în suma de 8,4 mii de lei net. Practic, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, la capitolul venituri totale este prevăzută suma de 75.322,98 mii lei, în timp ce cheltuielile totale prognozate au fost stabilite la 75.313 mii lei. Şi Societatea de Gospodărire Urbană şi-a propus să desfăşoare în acest an o activitate profitabilă. Mai exact, veniturile totale propuse pe anul 2011 sunt în sumă de 10.778 mii lei, în timp ce cheltuielile totale propuse au fost prognozate în sumă de 10.623 mii lei, ceea ce înseamnă obţinerea unui profit net în sumă de 130,2 mii lei, care se propune a acoperi pierderea din anul 2010, după acoperirea rezervelor legale. Şi Transurb intenţionează să obţină un câştig în urma activităţii desfăşurate în cursul acestui an, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat. Astfel, este vorba de estimarea obţinerii unor venituri totale de  42.375 mii lei, cu 4,53% mai mult decât în anul 2010, în timp ce cheltuielile totale prognozate sunt în sumă de 42.325 mii lei. Conducerea Trabsurb şi-a propus obţinerea anul acesta a unui profit net în sumă de 39 mii lei, din care 20 mii lei vor ajunge în puşculiţa bugetului local.

Salarii mai mari la Zona Liberă

Acest lucru a fost prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent acestui an la Admnistraţia Zonei Libere Galaţi. Veniturile totale propuse pe anul 2011 sunt în sumă de 4.265 mii lei, cu 2,2% mai mari decât cele propuse în anul 2010, conducerea societăţii motivând că s-au luat în considerare veniturile din contractele certe în vigoare pentru anul 2011. Cheltuielile totale propuse în bugetul de venituri şi cheltuieli sunt în sumă de 3.416 mii lei. Conducerea Zonei Libere a propus majorarea cu 3,2% a cheltuielilor de personal, motivând cu faptul că anul trecut societatea a obţinut profit. 

Apaterm, în pierdere

Singura societate locală care nu şi-a propus anul acesta să desfăşoare o activitate profitabilă este Apaterm, societatea care se ocupă cu furnizarea apei calde şi a căldurii. Apaterm se mai remarcă şi printr-o schemă impresionantă de personal cu funcţii de conducere, şi aici ne referim inclusiv la numărul de directori, comparativ cu personalul de conducere al celorlaltor societăţi aflate în subordinea Consiliului Local. Şi valoarea salariilor încasate de şefii şi directorii Apaterm nu este deloc de neglijat, de exemplu directorul de producţie, liberalul Mircea Ispas, câştigând lunar în jur de 80 de milioane de lei vechi. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, veniturile totale estimate sunt de 146.972,97 mii lei, în timp ce cheltuielile totale estimate sunt de 160.002,92 mii de lei. În bugetul de venituri şi cheltuieli al Apaterm s-a prognozat o pierdere din activităţi de exploatare în valoare de de 13.025 mii lei.

Articole înrudite