Liderul PDL, Mircea Toader, a anunţat programarea unei dezbateri pe sănătate la care ar urma să participe reprezentanţii autorităţilor locale care au în subordine unităţile medicale gălăţene – preşedintele CJ, primarul Galaţiului, preşedintele CJAS, directorii de spitale, reprezentanţi ai colegiilor diferitelor ramuri medicale – precum şi parlamentarii celor 13 colegii (9 deputaţi şi 4 senatori). Convocarea ar urma să se facă de la Prefectură.
Revenim la anunţul lui Toader, care atrăgea atenţia în privinţa necesităţii luării unei decizii legate de sănătatea gălăţeană. Toader susţine desfiinţarea unor unităţi spitaliceşti care înghit foarte multe fonduri (de văzut aici cazul Maternităţii, semnalat în paginile cotidianului nostru, pentru care municipalitatea achită atât sume enorme pentru chirie, pretinse de proprietarii care au câştigat clădirea, cât şi pe cele legate de funcţionarea ei). Clădirile spitalelor desfiinţate ar urma să devină azile de bătrâni, pentru care există o cerere imposibil de acoperit prin infrastructura actuală. Toader a subliniat faptul că în prezent au fost centralizate peste 4.000 de solicitări de internare a unor bătrâni singuri, pentru care nu există soluţii. Toader şi-a susţinut poziţia privind importanţa dezbaterii pe sănătate cu următoarele argumente: „Se va discuta reforma din sănătate, a unităţilor spitaliceşti, transformarea acestor spitale (ineficiente - n.r.) în case de bătrâni ce vor răspunde solicitărilor unor bătrâni care nu au unde să se ducă”. În ceea ce priveşte desfiinţarea Maternităţii, Toader a susţinut că „nu are rost să cheltuim cu Maternitatea; cheltuim fără sens; ne disipăm şi forţa de muncă”.
Pe de altă parte, trebuie luat în considerare şi argumentul celor care susţin că nu este practică funcţionarea Maternităţii într-un spital judeţean, din cauza posibilităţii apariţiei unor cazuri de infecţii, situaţia unei carantine fiind nefericită într-o unitate spitalicească ce are şi secţie pentru nou-născuţi. Partizanii acestei poziţii susţin necesitatea funcţionării maternităţii, ori a unei secţii pentru nou născuţi, care să funcţioneze într-o clădire separată de un spital complex, în genul Judeţeanului.
Toader a concluzionat: „Cred că nimeni dintre noi nu vrea spitale proaste”.
Rămâne de văzut dacă timpul prânzului de vineri va fi unul al consensului formal ori va exista o dezbatere vie, ce va scrie un destin de bun augur al sănătăţii locale.