24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se judecă cu statul după ce a fost condamnat ilegal
Se judecă cu statul după ce a fost condamnat ilegal
Un gălăţean  a deschis un proces împotriva statului român pentru că a fost condamnat pe baza unor legi abrogate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, pe 10 octombrie, o decizie a Curţii de Apel Galaţi prin care Adrian Ciubotariu a fost condamnat pentru trafic de influenţă la doi ani de închisoare. Expertul cadastral Adrian Ciubotariu a fost prins în flagrant de poliţişti în 2011, pe când primea 2.000 de lei dintr-o sumă totală de 4.000 de lei, pe care i-o ceruse unui bărbat în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un inspector şcolar pentru a-i facilita o angajare la o şcoală din comuna Umbrăreşti. Era vorba practic de angajarea unei prietene a bărbatului care dăduse banii, ce ar fi urmat să fie încadrată pe o funcţie didactică la o şcoală din Umbrăreşti. Procurorii anticorupţie susţin că Adrian Ciubotariu nu a făcut nimic din ce promisese, astfel că bărbatul l-a denunţat la Parchet. La Curtea de Apel Galaţi a venit surpriza, după ce iniţial Tribunalul l-a găsit vinovat pe expertul cadastral pentru trafic de influenţă. Procurorul de şedinţă a recunoscut că trimiterea în judecată a lui Adrian Ciubotariu s-a făcut pe baza vechilor legi ale învăţământului şi cadrului didactic (Legea 84/1995, Legea 128/1997), în prezent abrogate.
Decizia firească ar fi fost achitarea expertului cadastral, chiar dacă existau probe împotriva lui în legătură cu comiterea unor fapte de corupţie, însă Curtea de Apel a ignorat precizările Parchetului şi a menţinut sentinţa Tribunalului, lucru pe care l-a făcut finalmente şi instanţa supremă.
Cum să eviţi un proces la CEDO
Judecătorii au vrut să evite astfel un proces la CEDO, pe care Adrian Ciubotariu l-ar fi deschis dacă era achitat, dar şi tragerea la răspundere a magistraţilor implicaţi în acest caz. “Dacă ar fi dat achitare, aşa cum era normal, ar fi existat nişte consecinţe penale pentru procurorul care a instrumentat cazul şi pentru completul de judecată care l-a condamnat. Aşa, s-a rezolvat totul”, ne-a declarat Cătălin Halas, avocatul lui Adrian Ciubotariu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis totuşi să facă o concesie şi a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei de doi ani de închisoare, astfel că din 10 octombrie expertul cadastral este un om liber. Adrian Ciubotariu ne-a declarat că vrea acum ca cei răspunzători de cele întâmplate să fie traşi la răspundere, iar statul să plătească despăgubiri.


Articole înrudite