15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ca la fiecare sfârşit de an, şi ultimele luni ale lui 2012 nu aduc veşti prea bune. După vizita de săptămâna trecută a supervizorului combinatului, Samjay Samadar, care a avut o întâlnire în cel mai mare secret cu reprezentanţii de frunte ai conducerii unităţii, au început să fie făcute publice măsurile pe care conducerea unităţii intenţionează să le ia, cel mai probabil pentru ca la sfârşitul anului unitatea să nu înregistreze pierderi, lucru greu de crezut că va putea fi îndeplinit. După ce au anunţat oprirea activităţii LTG1, laminor care ar fi urmat să preia o parte din angajaţii de la UPSRS care au rămas din aceasta vară fără loc de muncă după închiderea uzinei, reprezentanţii conducerii intenţionează să reducă cheltuielile şi pe măsura personalului. Varianta cea mai probabilă luată în calcul este cea legată de aplicarea unei prevederi din Codul Muncii care stipulează ca în anumite condiţii angajatorul să reducă programul săptămânal de lucru al salariaţilor, dacă perioada pentru care ar urma să se aplice acest lucru este mai mare de 30 de zile, veniturile urmând să fie diminuate corespunzător. Deşi se pare că iniţial  se dorea aplicarea măsurii de trimitere în şomaj tehnic, soluţia la care ar urma să apeleze conducerea este cea legată de reducerea programului de lucru.
„Sindicatul Solidaritatea a transmis o adresă în care a cerut o întâlnire cu conducerea pentru a discuta pe marginea deciziilor luate de conducere, şi anume oprirea LTG1 şi măsura de trimitere a angajaţilor acasă timp de un anumit număr de zile până la sfârşitul acestui an. Potrivit informaţiilor mele angajaţii ar urma să stea acasă lunar câte 2 zile, expaţii câte 4 zile, iar cei din conducere câte 6 zile”, ne-a declarat  liderul sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber.
Acesta susţine că măsurile care se iau la fiecare sfârşit de an nu au drept cauză doar situaţia existentă pe piaţă, ci reprezintă un mijloc de presiune asupra celor aflaţi la putere, pentru a primi energie electrică mai ieftină, cât şi asupra sindicatelor, care trebuie să negocieze noul Contract Colectiv de Muncă. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Combinatului nu au transmis niciun comunicat public legat de măsurile care se vor lua în legătură cu personalul.


Articole înrudite